Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa tarta z solonym karmelem


Niesiona świąteczno-noworocznymi emocjami postanowiłam, że ten rok będzie upływał pod znakiem marzeń, jak narazie wszystko idzie jak po grudzie, co więcej mam wrażenie, że ktoś skrzętnie podkrada mi godziny, noce są zdecydowanie za krótkie, a dni zdają się być bezproduktywne. Dodatkowo zimowy czas sprawia, że czują się trochę jak zwierze wybudzone z zimowego snu, towarzyszy mi irytacja, senność i głód - mam dziś propozycję dla wszystkich tych zimowych śpiochów, czekolada od zawsze stawiała mnie na nogi, połączona z karmelem zaspokoi nawet najbardziej ekstremalne zapotrzebowania na słodkości, a gdyby jeszcze było mało, to sól tuninguje smak czekolady. 



Składniki: 
Czas przygotowania: 30 min + 30 min pieczenie + chłodzenie


Ciasto

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mielonych migdałów
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
110 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2 łyżki lodowatej wody


















Karmel



1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki śmietany 305
70 g masła
1/2 łyżeczki soli







Ganach czekoladowy


120 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietany 30%
kryształki soli


Przygotowanie:


1. Ciasto - suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy pokrojone zimne masło, i za pomocą siekacza lub noża łączymy je z masłem aż do powstania drobnych okruchów, następnie dodajemy jajko, wanilię i lodowatą wodę, wciąż zagniatamy aż składniki zaczną się łączyć, szybko formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na tartę z ruchomym dnem o śr ok 24 cm natłuszczamy masłem, schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami foli, przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy brzegi, nadmiar ciasta odcinamy, powierzchnię nakłuwamy widelcem i wstawiamy formę z ciastem do zamrażalnika na ok 10 min
3. Na cieście układamy arkusz papieru do pieczenia, obciążamy np grochem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut, następnie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 min, schładzamy 
4. Karmel - w rondelku rozpuszczamy cukier z wodą, pod żadnym pozorem nie mieszamy karmelu, kiedy nabierze karmelowej barwy dodajemy śmietankę, gotujemy ok 1-2 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, doprawiamy solą, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
5. Wylewamy lekko przestudzony karmel na podpieczony spód i odstawiamy do lodówki do  zastygnięcia na ok 4 godziny
6. Czekoladowy ganache - śmietankę podgrzewamy w rondelku, kiedy na brzegach zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści, dokładnie mieszamy i wylewamy na zastygnięty karmel, wstawiamy do ponownego schłodzenia, ok 1 h w lodówce
7. Ok 60 min przed podaniem wyjmujemy tartę z lodówki i posypujemy kryształkami soli


Nie znam większej pokusy! 












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olga Pi pisze…
czekolada + karmel = prawdziwa rozpusta;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.