Przejdź do głównej zawartości

Tort ze słodkich ziemniaków z kremem orzechowym

Kocham słodkie ziemniaki, do tej pory wykorzystywałam je w wytrawny sposób i muszę przyznać, że zawsze z doskonałym skutkiem. Postanowiłam jednak postawić wszystko na jedną kartę i przygotować z tych bulw coś słodkiego. Skoro słodki ziemniak bliski jest marchewce, a ciasto marchewkowe nie jest nikomu obce, obietnica udanego wypieku stawała się coraz bardziej realna. Bataty dobrze łączą się z orzechami i czekoladą, a sam ziemniak sprawia jedynie, że ciasto będzie wilgotne i w ładnym kolorze. Dodatkowo bataty są bogate w składniki odżywcze takie jak:  potas, magnez, fosfor, sód i wapń, oraz witaminy A i beta-karotenu,witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy),witaminy E – bataty posiadają jej najwięcej spośród innych warzyw, wreszcie to źródło polifenoli – o właściwościach przeciwutleniajacych. 


Składniki na tortownicę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 120 min

2 duże słodkie ziemniaki
200 g masła o temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki pszennej
6 jaj
2 łyżeczki creme of tartar
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
2 szklanki pure z upieczonych batatów*
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
kilka łyżek herbaty do nasączenia 
*nieobrane bataty przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy odrobiną oliwy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min, następnie łyżką wyjmujemy pure ze skórki 












Krem orzechowy 

300 g masła orzechowego
250 g sera mascarpone
3/4 szklanki masła o temperaturze pokojowej 
2 łyżki cukru pudru
Dekoracje
400 g gorzkiej czekolady
perełki cukrowe
2 słodkie ziemniaki
ok 1 l bezwonnego oleju

Przygotowanie:

1. Piekarniki nagrzewamy do 170 stopni, tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
2. Ciasto - masło i cukier ubijamy mikserem na puszysty krem, dodajemy wystudzone pure z batatów i ekstrakt waniliowy
3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sodę, sól i cream of tartar 
4. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku, miksujemy po każdym dodaniu kilka sekund, dodajemy 1/2 mieszanki mąki z przyprawami, mieszamy, wsypujemy pozostałą mąkę, gładką masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min, pieczemy do tzw suchego patyczka
5. Krem - masło miksujemy z masłem orzechowym i cukrem pudrem, kiedy masa się połączy dodajemy serek mascarpone, nie miksujemy zbyt długo
6. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty
7. Chipsy z batatów - ziemniaki obieramy i za pomocą mandoliny kroimy je na cieniutkie plasterki, olej mocno rozgrzewamy, smażymy plasterki partiami (po kilka) aż ładnie się zrumienią i będą chrupkie, odkładamy je na ręcznik papierowy
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, zanurzamy w niej chipsy do połowy, oprószamy perełkami cukru, odkładamy na papier i wstawiamy do lodówki żeby czekolada zastygła
9. Z pozostałej czekolady wykonujemy na papierze do pieczenia dowolne kształty, którymi udekorujemy brzegi tortu, papier wkładamy do zamrażalnika
10. Blaty ciasta nasączamy kilkom łyżkami herbaty, przekładamy kremem, wierzch i boki również smarujemy kremem, dekorujemy chipsami z batatów i zmrożonymi dekoracjami z czekolady 

Wilgotny biszkopt, krem fistaszkowy i gorzka czekolada!











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
O jaaaa! Ależ on pięknie wygląda!! Też lubie słodkie ziemniaki. W postaci czipsów - pychota! Ale na ciasto z nich jakoś nie wpdałam:P Bardzo fajny i zachęcający przepis i zdjęcia meeega kuszą :)
Foodmania pisze…
bardzo fajny przepis na nietypowe ciasto ;)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziewczyny Wam dziękuję, cieszę się niezmiernie. Mam nadzieję, że będzie smakowało ;) Pozdrawiam!
gin pisze…
Genialne to ciasto, takie oryginalne :) Wygląda obłędnie, ta dekoracja jest wręcz szałowa :)
Rak chodzi wspak pisze…
Gin, bardzo dziękuję ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.