Przejdź do głównej zawartości

Tort ze słodkich ziemniaków z kremem orzechowym

Kocham słodkie ziemniaki, do tej pory wykorzystywałam je w wytrawny sposób i muszę przyznać, że zawsze z doskonałym skutkiem. Postanowiłam jednak postawić wszystko na jedną kartę i przygotować z tych bulw coś słodkiego. Skoro słodki ziemniak bliski jest marchewce, a ciasto marchewkowe nie jest nikomu obce, obietnica udanego wypieku stawała się coraz bardziej realna. Bataty dobrze łączą się z orzechami i czekoladą, a sam ziemniak sprawia jedynie, że ciasto będzie wilgotne i w ładnym kolorze. Dodatkowo bataty są bogate w składniki odżywcze takie jak:  potas, magnez, fosfor, sód i wapń, oraz witaminy A i beta-karotenu,witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy),witaminy E – bataty posiadają jej najwięcej spośród innych warzyw, wreszcie to źródło polifenoli – o właściwościach przeciwutleniajacych. 


Składniki na tortownicę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 120 min

2 duże słodkie ziemniaki
200 g masła o temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki pszennej
6 jaj
2 łyżeczki creme of tartar
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
2 szklanki pure z upieczonych batatów*
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
kilka łyżek herbaty do nasączenia 
*nieobrane bataty przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy odrobiną oliwy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min, następnie łyżką wyjmujemy pure ze skórki 












Krem orzechowy 

300 g masła orzechowego
250 g sera mascarpone
3/4 szklanki masła o temperaturze pokojowej 
2 łyżki cukru pudru
Dekoracje
400 g gorzkiej czekolady
perełki cukrowe
2 słodkie ziemniaki
ok 1 l bezwonnego oleju

Przygotowanie:

1. Piekarniki nagrzewamy do 170 stopni, tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
2. Ciasto - masło i cukier ubijamy mikserem na puszysty krem, dodajemy wystudzone pure z batatów i ekstrakt waniliowy
3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sodę, sól i cream of tartar 
4. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku, miksujemy po każdym dodaniu kilka sekund, dodajemy 1/2 mieszanki mąki z przyprawami, mieszamy, wsypujemy pozostałą mąkę, gładką masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min, pieczemy do tzw suchego patyczka
5. Krem - masło miksujemy z masłem orzechowym i cukrem pudrem, kiedy masa się połączy dodajemy serek mascarpone, nie miksujemy zbyt długo
6. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty
7. Chipsy z batatów - ziemniaki obieramy i za pomocą mandoliny kroimy je na cieniutkie plasterki, olej mocno rozgrzewamy, smażymy plasterki partiami (po kilka) aż ładnie się zrumienią i będą chrupkie, odkładamy je na ręcznik papierowy
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, zanurzamy w niej chipsy do połowy, oprószamy perełkami cukru, odkładamy na papier i wstawiamy do lodówki żeby czekolada zastygła
9. Z pozostałej czekolady wykonujemy na papierze do pieczenia dowolne kształty, którymi udekorujemy brzegi tortu, papier wkładamy do zamrażalnika
10. Blaty ciasta nasączamy kilkom łyżkami herbaty, przekładamy kremem, wierzch i boki również smarujemy kremem, dekorujemy chipsami z batatów i zmrożonymi dekoracjami z czekolady 

Wilgotny biszkopt, krem fistaszkowy i gorzka czekolada!











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Beti K pisze…
O jaaaa! Ależ on pięknie wygląda!! Też lubie słodkie ziemniaki. W postaci czipsów - pychota! Ale na ciasto z nich jakoś nie wpdałam:P Bardzo fajny i zachęcający przepis i zdjęcia meeega kuszą :)
bardzo fajny przepis na nietypowe ciasto ;)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziewczyny Wam dziękuję, cieszę się niezmiernie. Mam nadzieję, że będzie smakowało ;) Pozdrawiam!
gin pisze…
Genialne to ciasto, takie oryginalne :) Wygląda obłędnie, ta dekoracja jest wręcz szałowa :)
Anna Petryna pisze…
Gin, bardzo dziękuję ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler