Przejdź do głównej zawartości

Sernik z makiem i korzennym sosem wiśniowym

Serniki kocham miłością absolutną, w mojej kuchni powstało ich już dziesiątki, goszczą na moim stole nie tylko w okresie około świątecznym, ale również bez okazji. Po latach doświadczeń jestem pewna, że najlepsze serniki wychodzą z połączenia sera trzykrotnie mielonego z mascarpone i śmietaną, dodatki to już tylko Wasza fantazja. Moja propozycja to nowocześniejsza wersja znanego sero-maku, zamiast warstwy maku walczącej o pierwszeństwo z warstwą sera, proponuję drobinki makowe w masie serowej. Słodycz sernika doskonale przełamuje kwaskowato-korzenny sos wiśniowy, przywołujący na myśl ciepłe myśli o kolejnym lecie.  Więcej przepisów do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true  stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. 

Składniki na tortownicę ok 25 cm
Czas przygotowania: 35 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenia


Spód 

200 g korzennych ciasteczek z czekoladą
2 łyżki margaryny Palma maślany smak
Masa serowa
500 g trzykrotnie mielonego twarogu
500 g sera mascarpone
5 jajek + 2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru
3 łyżki mielonego maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki śmietany 30%
















Sos wiśniowy

450 g mrożonych wiśni
2 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wywijając papier na zewnątrz 
2. Ciasteczka miksujemy w malakserze na drobne okruszki, mieszamy z roztopioną margaryną, wykładamy na dno przygotowanej tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki
3. Masa serowa - ser i mascarpone mieszamy mikserem na gładką konsystencję, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę, wciąż miksując dodajemy po jednym jajku oraz żółtka, na koniec dolewamy śmietanę i mielony mak, mieszamy
4. Przelewamy masę na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni i pieczemy ok 65 minut, patyczek wetknięty w środek sernika nie powinien być nim oklejony
5. Sernik studzimy następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin
6. Sos wiśniowy - mrożone wiśnie wsypujemy do rondelka, przykrywamy i potrząsając czekamy aż się rozmrożą, następnie dodajemy cukier, przyprawę korzenną i sok z cytryny, mieszamy i chwilę gotujemy, ok 2 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy do wiśni, sos lekko zgęstnieje, odstawiamy 

Nowoczesna wersja sero-maku! 

 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Rowniez jestem wielbicielka ogromna sernikow. Zreguly ser mieszam ze smietana 18% i to bylo dla mnie najwieksze odkrycie ake musze rowniez sprobowac wersji z mascarpone ;)
Rak chodzi wspak pisze…
Mascarpone nadaje aksamitnej konsystencji, uwielbiam to połączenie.
Wypisz Wymaluj pisze…
Wygląda genialnie. Małe - Wielkie dzieło sztuki.
gin pisze…
Z tym krwawo-wiśniowym sosem świetnie się sprawdzi na Halloween :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi