Przejdź do głównej zawartości

Sernik z makiem i korzennym sosem wiśniowym

Serniki kocham miłością absolutną, w mojej kuchni powstało ich już dziesiątki, goszczą na moim stole nie tylko w okresie około świątecznym, ale również bez okazji. Po latach doświadczeń jestem pewna, że najlepsze serniki wychodzą z połączenia sera trzykrotnie mielonego z mascarpone i śmietaną, dodatki to już tylko Wasza fantazja. Moja propozycja to nowocześniejsza wersja znanego sero-maku, zamiast warstwy maku walczącej o pierwszeństwo z warstwą sera, proponuję drobinki makowe w masie serowej. Słodycz sernika doskonale przełamuje kwaskowato-korzenny sos wiśniowy, przywołujący na myśl ciepłe myśli o kolejnym lecie.  Więcej przepisów do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true  stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. 

Składniki na tortownicę ok 25 cm
Czas przygotowania: 35 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenia


Spód 

200 g korzennych ciasteczek z czekoladą
2 łyżki margaryny Palma maślany smak
Masa serowa
500 g trzykrotnie mielonego twarogu
500 g sera mascarpone
5 jajek + 2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru
3 łyżki mielonego maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki śmietany 30%
















Sos wiśniowy

450 g mrożonych wiśni
2 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wywijając papier na zewnątrz 
2. Ciasteczka miksujemy w malakserze na drobne okruszki, mieszamy z roztopioną margaryną, wykładamy na dno przygotowanej tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki
3. Masa serowa - ser i mascarpone mieszamy mikserem na gładką konsystencję, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę, wciąż miksując dodajemy po jednym jajku oraz żółtka, na koniec dolewamy śmietanę i mielony mak, mieszamy
4. Przelewamy masę na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni i pieczemy ok 65 minut, patyczek wetknięty w środek sernika nie powinien być nim oklejony
5. Sernik studzimy następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin
6. Sos wiśniowy - mrożone wiśnie wsypujemy do rondelka, przykrywamy i potrząsając czekamy aż się rozmrożą, następnie dodajemy cukier, przyprawę korzenną i sok z cytryny, mieszamy i chwilę gotujemy, ok 2 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy do wiśni, sos lekko zgęstnieje, odstawiamy 

Nowoczesna wersja sero-maku! 

 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Rowniez jestem wielbicielka ogromna sernikow. Zreguly ser mieszam ze smietana 18% i to bylo dla mnie najwieksze odkrycie ake musze rowniez sprobowac wersji z mascarpone ;)
Anna Petryna pisze…
Mascarpone nadaje aksamitnej konsystencji, uwielbiam to połączenie.
Wygląda genialnie. Małe - Wielkie dzieło sztuki.
gin pisze…
Z tym krwawo-wiśniowym sosem świetnie się sprawdzi na Halloween :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.