Przejdź do głównej zawartości

Rolmopsy z zielonym jabłkiem i sosem pomidorowo-kardamonowym


Kardamon – przyprawa "świąteczna" gdyż najdroższa na świecie, zaraz po szafranie. Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś rośnie również na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Nie tylko jednak ze względu na cenę używamy jej od święta, podobnie jak cynamon i goździki, aromaty kardamonu przenosi nas w Bożonarodzeniowy nastrój, na myśl przychodzą nam od razu korzenne śledzie i grzane wino. W przepisie wykorzystałam jednak kardamon do aromatyzowania sosu pomidorowego, gdyż śledzie wchłonęły już aromat octu jabłkowego. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttp://zpierwszegotloczenia.pl/ .







Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania: 12 h + 40 min


6 filetów matiasów
1 zielone jabłko
1 mała cebula
1/2 szklanki octu jabłkowego
gotowy chrzan ze słoiczka
2 łyżki curry
pęczek koperku
1 cytryna



Sos pomidorowo-kardamonowy



1/2 kg pomidorów
2 łyżki brązowego cukru
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej Kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory i bazylia
2 łyżki masła
8 strąków kardamonu














Przygotowanie:


  1. Matiasy wyjmujemy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą, zalewamy octem jabłkowym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin
  2. Przygotowujemy sos – aby zdjąć skórę z pomidorów należy sparzyć je we wrzątku, następnie przenieść do wody z lodem, z pomidorów usuwamy również pestki, sam miąższ kroimy w kostkę
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cukier, czekamy chwilę aż cebula skarmelizuje, dodajemy pokrojone pomidory, mieszając od czasu do czasu smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać
  4. Strąki kardamonu rozbijamy w moździerzu, wyjmujemy jedynie nasionka i dodajemy je do sosu
  5. Sos miksujemy na gładką pastę, przelewamy znów na patelnię i dodajemy zimne masło, energicznie mieszamy do połączenia się masła z sosem i odstawiamy go z ognia
  6. Śledzie odsączamy z octu, osuszamy ręcznikiem papierowym, curry ucieramy z maleńką szczyptą soli, mieszanką nacieramy filety od strony skóry, z drugiej strony smarujemy filety odrobiną chrzanu
  7. Jabłko kroimy w zapałki, cebulkę w cieniutkie piórka
  8. Pokrojone jabłko i cebulkę zawijamy z matiasy, spinamy wykałaczką, dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem, układamy na sosie pomidorowym, podajemy z pieczywem

Tak bardzo przez nas ukochany śledź na Święta! 

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
wyglą potrawy oszałamiający - jak tu nie chcieć zjeść takiej pyszności :)
Anna Petryna pisze…
Cieszę się Aniu, że podoba Ci się prezentacja, mam nadzieję, że smak również zaskoczy ;) Pozdrawiam
Agnieszka pisze…
zrobie je dziś :D

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler