6
filetów matiasów
1
zielone jabłko
1
mała cebula
1/2
szklanki octu jabłkowego
gotowy
chrzan ze słoiczka
2
łyżki curry
pęczek
koperku
1
cytryna
Sos
pomidorowo-kardamonowy
1/2
kg pomidorów
2
łyżki brązowego cukru
1
cebula
2
ząbki czosnku
olej
Kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory i bazylia
2
łyżki masła
8
strąków kardamonu
Przygotowanie:
- Matiasy wyjmujemy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą, zalewamy octem jabłkowym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin
- Przygotowujemy sos – aby zdjąć skórę z pomidorów należy sparzyć je we wrzątku, następnie przenieść do wody z lodem, z pomidorów usuwamy również pestki, sam miąższ kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cukier, czekamy chwilę aż cebula skarmelizuje, dodajemy pokrojone pomidory, mieszając od czasu do czasu smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać
- Strąki kardamonu rozbijamy w moździerzu, wyjmujemy jedynie nasionka i dodajemy je do sosu
- Sos miksujemy na gładką pastę, przelewamy znów na patelnię i dodajemy zimne masło, energicznie mieszamy do połączenia się masła z sosem i odstawiamy go z ognia
- Śledzie odsączamy z octu, osuszamy ręcznikiem papierowym, curry ucieramy z maleńką szczyptą soli, mieszanką nacieramy filety od strony skóry, z drugiej strony smarujemy filety odrobiną chrzanu
- Jabłko kroimy w zapałki, cebulkę w cieniutkie piórka
- Pokrojone jabłko i cebulkę zawijamy z matiasy, spinamy wykałaczką, dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem, układamy na sosie pomidorowym, podajemy z pieczywem
Tak bardzo przez nas ukochany śledź na Święta!


Komentarze