Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z konfitowanym pstrągiem i sosem ćwikłowym

Na ten magiczny wieczór czekamy cały rok. Co sprawia, że ma tak niepowtarzalną atmosferę, co się na nią składa? Świeża, pachnąca choinka prosto z lasu, miękko padające płatki śniegu na pokrytą białym puchem ziemię, rodzina w komplecie przy stole, biały obrus, a pod nim siano, uśmiech ukochanej osoby, wspomnienia rodzinne....kolędy pobrzmiewające z radia, drzemiący przy choince pies, a może smak tradycji...proste wigilijne potrawy nabierają wyjątkowego smaku, przekonajmy się raz jeszcze, że naprawdę warto im zaufać! Mam zaszczyt zaprosić Was do pobrania świątecznego e-booka do którego tworzenia zostałam poproszona wraz z 4 innymi bloggerkami. E-book możliwy do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true  stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. 

Składniki na ok 40 szt
Czas przygotowania: 75 min + 2 h pieczenie buraków
Farsz


300 g surowego pstrąga (filet)
250 g sera ricotta
kilka ziaren gorczycy
3 ziela angielskie
skórka z cytryny
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
ok 2 szklanki oleju rzepakowego Kujawski
duży pęczek koperku
sól, pieprz



Pierogi


duży pęczek pietruszki
1 żółtko
2 szklanki mąki 
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli















Sos ćwikłowy


3 duże buraki
2 łyżeczki startego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
ok 4 łyżki gęstej śmietany 18%
cukier puder
sok z cytryny
sól, pieprz




Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok 1.5 h 
2. Filet pstrąga myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
3. Na suchą, głęboką patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego, ziela angielskie i gorczycę, podprażamy chwilę aż uwolnią aromaty, dolewamy olej, dodajemy obraną skórkę z cytryny, podgrzewamy do temperatury ok 60 stopni, najlepiej użyć do tego celu kuchennego tremometru, olej nie może być zbyt gorący bo pstrąg zamiast się ugotować usmaży się
4. Do oleju z przyprawami wkładamy suchy filet pstrąga, gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 10 minut 
5. Wyjmujemy pstrąga, przekładamy na ręcznik papierowy, zdejmujemy skórę, usuwamy ości, kawałki mięsa rozdrabniamy w palcach
6. Pstrąga mieszamy z serem ricotta, posiekanym koperkiem (ok 3 łyżki) doprawiamy solą i pieprzem 
7. Ciasto - pietruszkę rozdrabniamy blenderem na pastę, dolewamy wrzątek i dalej miksujemy, im drobniej zmielimy pietruszkę tym lepiej
8. Mąkę mieszamy z żółtkiem i solą, miksujemy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, jeśli takiego nie posiadamy wyrabiamy ciasto ręką na blacie, do mąki wlewamy wrząca wodę z pietruszką, wybraniamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, nie może się kleić do rąk ani posiadać śladów mąki
9. Ciasto przechowujemy pod ściereczką lub miską
10. Sos ćwikłowy - upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z chrzanem i śmietaną, doprawiamy cukrem pudrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem 
11. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy krążki, na środek nakładamy 1/2 łyżeczki farszu, zlepiamy brzegi, odkładamy pod ściereczkę 
12. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy z sosem ćwikłowym 


Tak kolorowe danie nie wymaga zbytniej zachęty! 

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

zblogowani pisze…
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.