Składniki na ok 40 szt
Czas przygotowania: 75 min + 2 h pieczenie buraków
Farsz
300 g surowego pstrąga (filet)
250 g sera ricotta
kilka ziaren gorczycy
3 ziela angielskie
skórka z cytryny
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
ok 2 szklanki oleju rzepakowego Kujawski
duży pęczek koperku
sól, pieprz
Pierogi
duży pęczek pietruszki
1 żółtko
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli
Sos ćwikłowy
3 duże buraki
2 łyżeczki startego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
ok 4 łyżki gęstej śmietany 18%
cukier puder
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok 1.5 h
2. Filet pstrąga myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
3. Na suchą, głęboką patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego, ziela angielskie i gorczycę, podprażamy chwilę aż uwolnią aromaty, dolewamy olej, dodajemy obraną skórkę z cytryny, podgrzewamy do temperatury ok 60 stopni, najlepiej użyć do tego celu kuchennego tremometru, olej nie może być zbyt gorący bo pstrąg zamiast się ugotować usmaży się
4. Do oleju z przyprawami wkładamy suchy filet pstrąga, gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 10 minut
5. Wyjmujemy pstrąga, przekładamy na ręcznik papierowy, zdejmujemy skórę, usuwamy ości, kawałki mięsa rozdrabniamy w palcach
6. Pstrąga mieszamy z serem ricotta, posiekanym koperkiem (ok 3 łyżki) doprawiamy solą i pieprzem
7. Ciasto - pietruszkę rozdrabniamy blenderem na pastę, dolewamy wrzątek i dalej miksujemy, im drobniej zmielimy pietruszkę tym lepiej
8. Mąkę mieszamy z żółtkiem i solą, miksujemy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, jeśli takiego nie posiadamy wyrabiamy ciasto ręką na blacie, do mąki wlewamy wrząca wodę z pietruszką, wybraniamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, nie może się kleić do rąk ani posiadać śladów mąki
9. Ciasto przechowujemy pod ściereczką lub miską
10. Sos ćwikłowy - upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z chrzanem i śmietaną, doprawiamy cukrem pudrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
11. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy krążki, na środek nakładamy 1/2 łyżeczki farszu, zlepiamy brzegi, odkładamy pod ściereczkę
12. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy z sosem ćwikłowym
Tak kolorowe danie nie wymaga zbytniej zachęty!


Komentarze