Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z konfitowanym pstrągiem i sosem ćwikłowym

Na ten magiczny wieczór czekamy cały rok. Co sprawia, że ma tak niepowtarzalną atmosferę, co się na nią składa? Świeża, pachnąca choinka prosto z lasu, miękko padające płatki śniegu na pokrytą białym puchem ziemię, rodzina w komplecie przy stole, biały obrus, a pod nim siano, uśmiech ukochanej osoby, wspomnienia rodzinne....kolędy pobrzmiewające z radia, drzemiący przy choince pies, a może smak tradycji...proste wigilijne potrawy nabierają wyjątkowego smaku, przekonajmy się raz jeszcze, że naprawdę warto im zaufać! Mam zaszczyt zaprosić Was do pobrania świątecznego e-booka do którego tworzenia zostałam poproszona wraz z 4 innymi bloggerkami. E-book możliwy do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true  stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. 

Składniki na ok 40 szt
Czas przygotowania: 75 min + 2 h pieczenie buraków
Farsz


300 g surowego pstrąga (filet)
250 g sera ricotta
kilka ziaren gorczycy
3 ziela angielskie
skórka z cytryny
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
ok 2 szklanki oleju rzepakowego Kujawski
duży pęczek koperku
sól, pieprz



Pierogi


duży pęczek pietruszki
1 żółtko
2 szklanki mąki 
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli















Sos ćwikłowy


3 duże buraki
2 łyżeczki startego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
ok 4 łyżki gęstej śmietany 18%
cukier puder
sok z cytryny
sól, pieprz




Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok 1.5 h 
2. Filet pstrąga myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
3. Na suchą, głęboką patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego, ziela angielskie i gorczycę, podprażamy chwilę aż uwolnią aromaty, dolewamy olej, dodajemy obraną skórkę z cytryny, podgrzewamy do temperatury ok 60 stopni, najlepiej użyć do tego celu kuchennego tremometru, olej nie może być zbyt gorący bo pstrąg zamiast się ugotować usmaży się
4. Do oleju z przyprawami wkładamy suchy filet pstrąga, gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 10 minut 
5. Wyjmujemy pstrąga, przekładamy na ręcznik papierowy, zdejmujemy skórę, usuwamy ości, kawałki mięsa rozdrabniamy w palcach
6. Pstrąga mieszamy z serem ricotta, posiekanym koperkiem (ok 3 łyżki) doprawiamy solą i pieprzem 
7. Ciasto - pietruszkę rozdrabniamy blenderem na pastę, dolewamy wrzątek i dalej miksujemy, im drobniej zmielimy pietruszkę tym lepiej
8. Mąkę mieszamy z żółtkiem i solą, miksujemy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, jeśli takiego nie posiadamy wyrabiamy ciasto ręką na blacie, do mąki wlewamy wrząca wodę z pietruszką, wybraniamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, nie może się kleić do rąk ani posiadać śladów mąki
9. Ciasto przechowujemy pod ściereczką lub miską
10. Sos ćwikłowy - upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z chrzanem i śmietaną, doprawiamy cukrem pudrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem 
11. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy krążki, na środek nakładamy 1/2 łyżeczki farszu, zlepiamy brzegi, odkładamy pod ściereczkę 
12. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy z sosem ćwikłowym 


Tak kolorowe danie nie wymaga zbytniej zachęty! 

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

zblogowani pisze…
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler