Przejdź do głównej zawartości

Korzenne ciasto czekoladowe ze śliwkami, figami i solonym karmelem


Zadziwiająca jest siła i magia przypraw. Czasem wystarczy szczypta magicznego pyłu aby zmienić potrawę w kulinarne arcydzieło. W mojej spiżarce tłoczą się maleńkie słoiczki, a każdy z nich skrywa aromatyczną zawartość. Coraz częściej dopuszczam się ich łączenia, uzyskując intrygującą mieszankę. Połączenie korzennych przypraw, czekolady i suszonych owoców przywodzi na myśl pierniki, jednak to wersja lepka i pulchna zarazem, niewymagająca długiego oczekiwania w puszcze, a fakt, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko sprawi, że stanie się ono Waszym ulubionym ciastem korzennym.  Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttp://zpierwszegotloczenia.pl/ .






Składniki na 8 osóbCzas przygotowania: 20 min + 45 min pieczeni



150 g suszonych śliwek
150 g suszonych fig
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 3/4 łyżeczki
2 jajka
130 g margaryny Palma
140 g cukru
 3 łyżeczki przyprawy korzennej
150 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia














Solony karmel


4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30 %
2 łyżki masła 



Przygotowanie:



1. Śliwki i figi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy ok 3 minuty, dodajemy 1 łyżeczkę sody, mieszamy i odstawiamy z ognia 
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 21/27 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 
4. Za pomocą miksera, miksujemy margarynę z cukrem na krem, dodajemy po jednym jajku, wciąż miksujemy
5. Mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i 3/4 łyżeczki sody przesiewamy przez sito, dodajemy do masy, mieszamy
6. Do ciasta dodajemy śliwki i figi razem z zalewą, na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy do połączenia się składników
7. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min
8. Sos karmelowy - do rondelka wsypujemy cukier, stawiamy na średni ogień, kiedy zacznie się rozpuszczać i nabierze karmelowej barwy wlewamy wodę, cukru nie można za mocno podgrzewać, gdy będzie zbyt ciemny nabierze gorzkiego smaku, mieszamy karmel z wodą aż cukier się rozpuści, dodajemy masło i śmietankę, gotujemy na średnim ogniu ok 10 minut aż sos zgęstnieje, doprawiamy szczyptą soli i przelewamy do dzbanuszka, sos zgęstnieje kiedy ostygnie
9. Ciasto kroimy po ostudzeniu, podajemy z sosem karmelowym


Proste, wilgotne, aromatyczne! 



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wow, ale apetycznie wygląda! :)
Unknown pisze…
Przepis idealny dla zapracowanych. Aromat świąt zachowany :)
A szybkość jest tu tylko atutem :)
gin pisze…
Mniam, pyszne musiało być to ciacho :)
Też mam coraz więcej słoiczków i pojemniczków, a ich zawartość ciągle wprawia mnie w zdumienie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.