Zadziwiająca
jest siła i magia przypraw. Czasem wystarczy szczypta magicznego
pyłu aby zmienić potrawę w kulinarne arcydzieło. W mojej spiżarce
tłoczą się maleńkie słoiczki, a każdy z nich skrywa aromatyczną
zawartość. Coraz częściej dopuszczam się ich łączenia,
uzyskując intrygującą mieszankę. Połączenie korzennych
przypraw, czekolady i suszonych owoców przywodzi na myśl pierniki,
jednak to wersja lepka i pulchna zarazem, niewymagająca długiego
oczekiwania w puszcze, a fakt, że ciasto przygotowuje się bardzo
szybko sprawi, że stanie się ono Waszym ulubionym ciastem
korzennym. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttp://zpierwszegotloczenia.pl/ .
Składniki na 8 osóbCzas przygotowania: 20 min + 45 min pieczeni
150
g suszonych śliwek
150
g suszonych fig
1
łyżeczka sody oczyszczonej + 3/4 łyżeczki
2
jajka
130
g margaryny Palma
140
g cukru
3
łyżeczki przyprawy korzennej
150
g gorzkiej czekolady
180
g mąki pszennej
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
Solony karmel
4
łyżki cukru
1/4
szklanki wody
8
łyżek śmietany 30 %
2
łyżki masła
Przygotowanie:
1.
Śliwki i figi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka
i zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy ok 3 minuty, dodajemy 1
łyżeczkę sody, mieszamy i odstawiamy z ognia
2.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
3.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 21/27
smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
4.
Za pomocą miksera, miksujemy margarynę z cukrem na krem, dodajemy
po jednym jajku, wciąż miksujemy
5.
Mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i 3/4 łyżeczki
sody przesiewamy przez sito, dodajemy do masy, mieszamy
6.
Do ciasta dodajemy śliwki i figi razem z zalewą, na koniec wlewamy
rozpuszczoną czekoladę, mieszamy do połączenia się składników
7.
Masę wylewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i
pieczemy ok 40 min
8. Sos
karmelowy -
do rondelka wsypujemy cukier, stawiamy na średni ogień, kiedy
zacznie się rozpuszczać i nabierze karmelowej barwy wlewamy wodę,
cukru nie można za mocno podgrzewać, gdy będzie zbyt ciemny
nabierze gorzkiego smaku, mieszamy karmel z wodą aż cukier się
rozpuści, dodajemy masło i śmietankę, gotujemy na średnim ogniu
ok 10 minut aż sos zgęstnieje, doprawiamy szczyptą soli i
przelewamy do dzbanuszka, sos zgęstnieje kiedy ostygnie
9.
Ciasto kroimy po ostudzeniu, podajemy z sosem karmelowym
Proste, wilgotne, aromatyczne!


Komentarze
A szybkość jest tu tylko atutem :)
Też mam coraz więcej słoiczków i pojemniczków, a ich zawartość ciągle wprawia mnie w zdumienie :)