Przejdź do głównej zawartości

Korzenne ciasto czekoladowe ze śliwkami, figami i solonym karmelem


Zadziwiająca jest siła i magia przypraw. Czasem wystarczy szczypta magicznego pyłu aby zmienić potrawę w kulinarne arcydzieło. W mojej spiżarce tłoczą się maleńkie słoiczki, a każdy z nich skrywa aromatyczną zawartość. Coraz częściej dopuszczam się ich łączenia, uzyskując intrygującą mieszankę. Połączenie korzennych przypraw, czekolady i suszonych owoców przywodzi na myśl pierniki, jednak to wersja lepka i pulchna zarazem, niewymagająca długiego oczekiwania w puszcze, a fakt, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko sprawi, że stanie się ono Waszym ulubionym ciastem korzennym.  Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttp://zpierwszegotloczenia.pl/ .






Składniki na 8 osóbCzas przygotowania: 20 min + 45 min pieczeni



150 g suszonych śliwek
150 g suszonych fig
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 3/4 łyżeczki
2 jajka
130 g margaryny Palma
140 g cukru
 3 łyżeczki przyprawy korzennej
150 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia














Solony karmel


4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30 %
2 łyżki masła 



Przygotowanie:



1. Śliwki i figi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy ok 3 minuty, dodajemy 1 łyżeczkę sody, mieszamy i odstawiamy z ognia 
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 21/27 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 
4. Za pomocą miksera, miksujemy margarynę z cukrem na krem, dodajemy po jednym jajku, wciąż miksujemy
5. Mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i 3/4 łyżeczki sody przesiewamy przez sito, dodajemy do masy, mieszamy
6. Do ciasta dodajemy śliwki i figi razem z zalewą, na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy do połączenia się składników
7. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min
8. Sos karmelowy - do rondelka wsypujemy cukier, stawiamy na średni ogień, kiedy zacznie się rozpuszczać i nabierze karmelowej barwy wlewamy wodę, cukru nie można za mocno podgrzewać, gdy będzie zbyt ciemny nabierze gorzkiego smaku, mieszamy karmel z wodą aż cukier się rozpuści, dodajemy masło i śmietankę, gotujemy na średnim ogniu ok 10 minut aż sos zgęstnieje, doprawiamy szczyptą soli i przelewamy do dzbanuszka, sos zgęstnieje kiedy ostygnie
9. Ciasto kroimy po ostudzeniu, podajemy z sosem karmelowym


Proste, wilgotne, aromatyczne! 



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wow, ale apetycznie wygląda! :)
Anna Nowak pisze…
Przepis idealny dla zapracowanych. Aromat świąt zachowany :)
A szybkość jest tu tylko atutem :)
gin pisze…
Mniam, pyszne musiało być to ciacho :)
Też mam coraz więcej słoiczków i pojemniczków, a ich zawartość ciągle wprawia mnie w zdumienie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.