Przejdź do głównej zawartości

Imbirowe ciastka z melasą

W nieustającym, świątecznym pojedynku z czasem musiałam jednak w końcu uznać jego wyższość. Na nic zdały się usilne próby cofania wskazówek zegara lub choćby ich zatrzymanie na chwilę. W związku z natłokiem zajęć około-świątecznych zapodziałam co najmniej dwa przepisy na przepyszne ciasteczka. Skoro jednak dysponujemy większą ilością wolnych dni, można przyprawić je odrobiną imbiru i melasy, głównych składników ciastek. W końcu wciąż panują świąteczne klimaty, choinka jeszcze lekko pachnie, w uszach wciąż pobrzmiewają kolędy, w lodówce resztki świątecznych przysmaków, a może i jakiś piernik chełpi na nas okiem z puszki. Melasa znana jako "czarne złoto" to produkt uboczny przy produkcji cukru, może być buraczana (uzyskiwana przy produkcji cukru buraczanego) albo trzcinowa (uzyskiwana przy produkcji cukru trzcinowego). Ta pierwsza zawiera 50 proc. sacharozy, natomiast melasa trzcinowa, i to tej należy użyć do tego przepisu, uważana jest za lepszą, sacharozy ma ok. 38 proc. dostępna jest w dobrych delikatesach. 




Składniki na ok 30 szt
Czas przygotowania: 15 min + 10 min pieczenie


1 i 1/2 szklanki masła
2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki melasy
2 jajka
4 szklanki maki pszennej
4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka soli
dodatkowo cukier kryształ do obtoczenia



















Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia
2. W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawy i sól
3. W drugiej misce ucieramy mikserem masło z cukrem aż powstanie puszysty krem, dodajemy jajka i melasę, mieszamy mikserem do połączenia się składników, stopniowo dodajemy sypkie składniki
4. Z utworzonej masy rolujemy kilki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze i układamy na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut aż ciasteczka ładnie popękają
5. Po wyjęcie ciastka będą miękkie, po chwili stwardnieją

Lekko ciągnące się ciasteczka z imbirowym akcentem! 







 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
To zdecydowanie coś dla mnie - imbir i ta lekko ciągnąca konsystencja... Kupiłaś mnie :)
Anna Petryna pisze…
bardzo się cieszę ;) Pozdrawiam serdecznie!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler