Czy może być coś cudowniejszego od rozgrzewającego napoju trzymanego, w zmarzniętych od Bożonarodzeniowego mrozu, dłoniach? Kiedy pierwsza gwiazdka już od dłuższej chwili będzie raczyć nas swym blaskiem, kiedy w oddali słychać będzie wesoły gwar rozbawionej rodziny, kiedy pies zachrapie przy kominku, Ty znajdź zaciszny kąt, wtul się w ciepły koc, wpatruj w wesoło tańczące w kominku płomienie i upajaj się aromatycznym cydrem. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttp://zpierwszegotloczenia.pl/ .
Składniki na 6 osóbCzas przygotowania 15 min
1 l cydru jabłkowego
1 szklanka czarnej herbaty ( można
użyć smakowej pomarańczowej lub jabłkowej)
80 ml ciemnego rumu
2 łyżki brązowego cukru
ok 10 całych goździków
2 anyże gwiazdkowe
1 kawałek kory cynamonowej
3 całe nasiona kardamonu
skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Cydr wlewamy do garnka, stawiamy na średni gaz i podgrzewamy
- Dodajemy cukier, herbatę i rum
- Nasiona kardamonu lekko zmiażdżymy, korę cynamonową łamiemy, dodajemy razem z obraną z cytryny skórką, goździkami i anyżem do cydru
- Całość podgrzewamy ok 10 min aż cydr zacznie wrzeć i przyprawy uwolnią swój aromat
- Gorący przelewamy do szklanek
Polecam jako aperitif do mieszanki orzechów świątecznych!


Komentarze