Przejdź do głównej zawartości

Grzany cydr z korzeniami


Czy może być coś cudowniejszego od rozgrzewającego napoju trzymanego, w zmarzniętych od Bożonarodzeniowego mrozu, dłoniach? Kiedy pierwsza gwiazdka już od dłuższej chwili będzie raczyć nas swym blaskiem, kiedy w oddali słychać będzie wesoły gwar rozbawionej rodziny, kiedy pies zachrapie przy kominku, Ty znajdź zaciszny kąt, wtul się w ciepły koc, wpatruj w wesoło tańczące w kominku płomienie i upajaj się aromatycznym cydrem. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttp://zpierwszegotloczenia.pl/ .




Składniki na 6 osóbCzas przygotowania 15 min



1 l cydru jabłkowego
1 szklanka czarnej herbaty ( można użyć smakowej pomarańczowej lub jabłkowej)
80 ml ciemnego rumu
2 łyżki brązowego cukru
ok 10 całych goździków
2 anyże gwiazdkowe
1 kawałek kory cynamonowej
3 całe nasiona kardamonu
skórka z 1 cytryny




















Przygotowanie:


  1. Cydr wlewamy do garnka, stawiamy na średni gaz i podgrzewamy
  2. Dodajemy cukier, herbatę i rum
  3. Nasiona kardamonu lekko zmiażdżymy, korę cynamonową łamiemy, dodajemy razem z obraną z cytryny skórką, goździkami i anyżem do cydru
  4. Całość podgrzewamy ok 10 min aż cydr zacznie wrzeć i przyprawy uwolnią swój aromat
  5. Gorący przelewamy do szklanek


Polecam jako aperitif do mieszanki orzechów świątecznych! 















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Rany... jakie to musi być pyszne :) :)
Agnieszka pisze…
Zrobie po wigilijnym obrzarstwie!!!!!!! ale tu sie ładnie śieżnie zrobiła....dawno nie zaglądałam :) buziaczki :*
Anna Petryna pisze…
Aniu, cydr na pewno mile zaskoczy Ciebie i gości ;) Agnieszko cieszę się, że zaglądasz, czyżby okoliczność Świąt wzmocniła Twoje poszukiwania za smakami? ;) Bużka!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler