Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe, prażone ravioli z ganache z białej czekolady i sosem karmelowym

Wieś Bengodi, szczyt góry z tartego sera, ludzie zajęci wyrabianiem makaronu, ravioli oraz gotowaniem brodo di capponi (bulionu z kurczaka) - w taki oto sposób Giovanni Boccaccio w słynnym dziele “Decameron” docenia włoskie klasyki. Na Capri ravioli symbolizuje wyspę, na której ukryte są skarby, ponieważ tamci kucharze powiadają, iż nikt nie zdradzi tak naprawdę nadzienia ravioli. Kucharze co najwyżej podzielają się tylko podstawowymi składnikami, strzegąc resztę składników niczym najcenniejszego skarbu. Ravioli to typowa potrawa kuchni włoskiej, to rodzaj pierożków wypełniany w zależności od przepisów lokalnych i rodzinnych różnymi nadzieniami, m.in. serami (ricotta, mascarpone, parmezan, fontina, caprino, gorgonzola, toma, casteirnagno), mięsem, rybami, warzywami, owocami (świeżymi i suszonymi). Wyrabianie pierożków z ciasta makaronowego w rodzaju włoskich ravioli należy do tradycji kulinarnych wielu narodów europejskich – zwłaszcza polskiej i rosyjskiej. Tradycyjnie ravioli ze względu na swój elegancki kształt i bukiet smakowy serwowane było na uroczystościach i specjalnych okazjach. Sekret smaku ravioli tkwi w nadzieniu, które można przygotowywać na wiele różnorodnych sposobów. Stąd też szeroka gama przepisów kulinarnych ich przygotowania, np. ravioli ai fiori di zucca, ravioli burro e salvia, ravioli alla milanese, ravioli con salssiccia, ravioli di carne, ravioli con vongole e spinaci. Niestety mało istnieje dokumentów historycznych na temat pochodzenia ravioli. Wiadomo jednak, że ravioli znane już były w kuchni średniowiecznej. Wiarygodne i udokumentowane informacje pochodzą z przełomu XII i XIII wieku, kiedy osadnik Savona zapewniał trzem osobom podczas żniw chleb, wino, mięso i ravioli. Od tego, momentu w Genui rozpoczął się proces rozprzestrzeniania pasty poprzez handel na Morzu Śródziemnomorskim. 


Składniki na 25 szt

Czas przygotowania: 50 min + 1 i 1/2  h suszenie


Ravioli


360 g mąki 
4 jaja
50 g kakao
60 ml oleju arachidowego
20 g cukru
szczypta soli



Ganache z białej czekolady



80 g białej czekolady
40 g masła
3 łyżki gęstej śmietany













Sos karmelowy


200 g karmelowej czekolady
100 ml śmietany 30 %
100 g masła


Dodatkowo


1 l oleju rzepakowego
sezonowe owoce
krem z mascarpone i białej czekolady ( 250 g mascarpone + 200 g rozpuszczonej białej czekolady)



Przygotowanie:



1. Ravioli - dłońmi lub mikserem wyposażonym w końcówkę do wyrabiania ciasta zagniatamy mąkę, cukier, kakao, sól i jajka łączymy z olejem i wyrabiamy tak długo aż masa stanie się jednolita, odkładamy na ok 30 min
2. Nadzienie ganache - czekoladę, masło i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wstawiamy do lodówki żeby stężała
3. Ze stężałej masy czekoladowej, za pomocą łyżeczki do melona formujemy kulki (ok 25 szt) nie muszą być jednakowe, wstawiamy je z powrotem do lodówki
4. Ciasto na ravioli cienko  rozwałkowujemy, możemy odrobinę podsypać ciasto mąką, wykrawamy kółka o średnicy ok 5-6 cm, na środek nakładamy kulkę czekoladowego ganache, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy drugim kółeczkiem, dobrze dociskamy, uformowane ravioli odkładamy na tacy do lodówki na ok 1 godzinę
5. Sos karmelowy - śmietanę, masło i połamaną w kostkę karmelową czekoladę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy aż powstanie gładki sos, tuż przed podaniem sos należny podgrzać gdyż gęstnieje 
6. Ravioli gotujemy partiami we wrzątku ok 4 minuty 
7. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej, prażymy ugotowane ravioli ok 2 minuty, odkładamy na ręcznik papierowy
8. Ravioli podajemy z ciepłym sosem karmelowym i sezonowymi owocami 
9. Dla ekstremalnych łasuchów można danie udekorować łyżką kremu z mascarpone i białej czekolady

Nieprzyzwoicie słodkie, kuszące, bajeczne w smaku! 














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
to dopiero pyszne słodkości! :)
gin pisze…
Bardzo elegancki deser :) I te zdjęcia - cudowne :)
Rak chodzi wspak pisze…
Magdalena, Gin bardzo Wam dziękuję! Pozdrawiam ciepło!
Unknown pisze…
Mocno zauroczył mnie ten przepis - jestem wprost zachwycona !!
Wygląda cudownie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi