Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe, prażone ravioli z ganache z białej czekolady i sosem karmelowym

Wieś Bengodi, szczyt góry z tartego sera, ludzie zajęci wyrabianiem makaronu, ravioli oraz gotowaniem brodo di capponi (bulionu z kurczaka) - w taki oto sposób Giovanni Boccaccio w słynnym dziele “Decameron” docenia włoskie klasyki. Na Capri ravioli symbolizuje wyspę, na której ukryte są skarby, ponieważ tamci kucharze powiadają, iż nikt nie zdradzi tak naprawdę nadzienia ravioli. Kucharze co najwyżej podzielają się tylko podstawowymi składnikami, strzegąc resztę składników niczym najcenniejszego skarbu. Ravioli to typowa potrawa kuchni włoskiej, to rodzaj pierożków wypełniany w zależności od przepisów lokalnych i rodzinnych różnymi nadzieniami, m.in. serami (ricotta, mascarpone, parmezan, fontina, caprino, gorgonzola, toma, casteirnagno), mięsem, rybami, warzywami, owocami (świeżymi i suszonymi). Wyrabianie pierożków z ciasta makaronowego w rodzaju włoskich ravioli należy do tradycji kulinarnych wielu narodów europejskich – zwłaszcza polskiej i rosyjskiej. Tradycyjnie ravioli ze względu na swój elegancki kształt i bukiet smakowy serwowane było na uroczystościach i specjalnych okazjach. Sekret smaku ravioli tkwi w nadzieniu, które można przygotowywać na wiele różnorodnych sposobów. Stąd też szeroka gama przepisów kulinarnych ich przygotowania, np. ravioli ai fiori di zucca, ravioli burro e salvia, ravioli alla milanese, ravioli con salssiccia, ravioli di carne, ravioli con vongole e spinaci. Niestety mało istnieje dokumentów historycznych na temat pochodzenia ravioli. Wiadomo jednak, że ravioli znane już były w kuchni średniowiecznej. Wiarygodne i udokumentowane informacje pochodzą z przełomu XII i XIII wieku, kiedy osadnik Savona zapewniał trzem osobom podczas żniw chleb, wino, mięso i ravioli. Od tego, momentu w Genui rozpoczął się proces rozprzestrzeniania pasty poprzez handel na Morzu Śródziemnomorskim. 


Składniki na 25 szt

Czas przygotowania: 50 min + 1 i 1/2  h suszenie


Ravioli


360 g mąki 
4 jaja
50 g kakao
60 ml oleju arachidowego
20 g cukru
szczypta soli



Ganache z białej czekolady



80 g białej czekolady
40 g masła
3 łyżki gęstej śmietany













Sos karmelowy


200 g karmelowej czekolady
100 ml śmietany 30 %
100 g masła


Dodatkowo


1 l oleju rzepakowego
sezonowe owoce
krem z mascarpone i białej czekolady ( 250 g mascarpone + 200 g rozpuszczonej białej czekolady)



Przygotowanie:



1. Ravioli - dłońmi lub mikserem wyposażonym w końcówkę do wyrabiania ciasta zagniatamy mąkę, cukier, kakao, sól i jajka łączymy z olejem i wyrabiamy tak długo aż masa stanie się jednolita, odkładamy na ok 30 min
2. Nadzienie ganache - czekoladę, masło i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wstawiamy do lodówki żeby stężała
3. Ze stężałej masy czekoladowej, za pomocą łyżeczki do melona formujemy kulki (ok 25 szt) nie muszą być jednakowe, wstawiamy je z powrotem do lodówki
4. Ciasto na ravioli cienko  rozwałkowujemy, możemy odrobinę podsypać ciasto mąką, wykrawamy kółka o średnicy ok 5-6 cm, na środek nakładamy kulkę czekoladowego ganache, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy drugim kółeczkiem, dobrze dociskamy, uformowane ravioli odkładamy na tacy do lodówki na ok 1 godzinę
5. Sos karmelowy - śmietanę, masło i połamaną w kostkę karmelową czekoladę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy aż powstanie gładki sos, tuż przed podaniem sos należny podgrzać gdyż gęstnieje 
6. Ravioli gotujemy partiami we wrzątku ok 4 minuty 
7. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej, prażymy ugotowane ravioli ok 2 minuty, odkładamy na ręcznik papierowy
8. Ravioli podajemy z ciepłym sosem karmelowym i sezonowymi owocami 
9. Dla ekstremalnych łasuchów można danie udekorować łyżką kremu z mascarpone i białej czekolady

Nieprzyzwoicie słodkie, kuszące, bajeczne w smaku! 














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

to dopiero pyszne słodkości! :)
gin pisze…
Bardzo elegancki deser :) I te zdjęcia - cudowne :)
Anna Petryna pisze…
Magdalena, Gin bardzo Wam dziękuję! Pozdrawiam ciepło!
Anna Nowak pisze…
Mocno zauroczył mnie ten przepis - jestem wprost zachwycona !!
Wygląda cudownie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler