Wieś Bengodi, szczyt góry z tartego sera, ludzie zajęci wyrabianiem makaronu, ravioli oraz gotowaniem brodo di capponi (bulionu z kurczaka) - w taki oto sposób Giovanni Boccaccio w słynnym dziele “Decameron” docenia włoskie klasyki. Na Capri ravioli symbolizuje wyspę, na której ukryte są skarby, ponieważ tamci kucharze powiadają, iż nikt nie zdradzi tak naprawdę nadzienia ravioli. Kucharze co najwyżej podzielają się tylko podstawowymi składnikami, strzegąc resztę składników niczym najcenniejszego skarbu. Ravioli to typowa potrawa kuchni włoskiej, to rodzaj pierożków wypełniany w zależności od przepisów lokalnych i rodzinnych różnymi nadzieniami, m.in. serami (ricotta, mascarpone, parmezan, fontina, caprino, gorgonzola, toma, casteirnagno), mięsem, rybami, warzywami, owocami (świeżymi i suszonymi). Wyrabianie pierożków z ciasta makaronowego w rodzaju włoskich ravioli należy do tradycji kulinarnych wielu narodów europejskich – zwłaszcza polskiej i rosyjskiej. Tradycyjnie ravioli ze względu na swój elegancki kształt i bukiet smakowy serwowane było na uroczystościach i specjalnych okazjach. Sekret smaku ravioli tkwi w nadzieniu, które można przygotowywać na wiele różnorodnych sposobów. Stąd też szeroka gama przepisów kulinarnych ich przygotowania, np. ravioli ai fiori di zucca, ravioli burro e salvia, ravioli alla milanese, ravioli con salssiccia, ravioli di carne, ravioli con vongole e spinaci. Niestety mało istnieje dokumentów historycznych na temat pochodzenia ravioli. Wiadomo jednak, że ravioli znane już były w kuchni średniowiecznej. Wiarygodne i udokumentowane informacje pochodzą z przełomu XII i XIII wieku, kiedy osadnik Savona zapewniał trzem osobom podczas żniw chleb, wino, mięso i ravioli. Od tego, momentu w Genui rozpoczął się proces rozprzestrzeniania pasty poprzez handel na Morzu Śródziemnomorskim.
Składniki na 25 szt
Czas przygotowania: 50 min + 1 i 1/2 h suszenie
Ravioli
360 g mąki
4 jaja
50 g kakao
60 ml oleju arachidowego
20 g cukru
szczypta soli
Ganache z białej czekolady
80 g białej czekolady
40 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
Sos karmelowy
200 g karmelowej czekolady
100 ml śmietany 30 %
100 g masła
Dodatkowo
1 l oleju rzepakowego
sezonowe owoce
krem z mascarpone i białej czekolady ( 250 g mascarpone + 200 g rozpuszczonej białej czekolady)
Przygotowanie:
1. Ravioli - dłońmi lub mikserem wyposażonym w końcówkę do wyrabiania ciasta zagniatamy mąkę, cukier, kakao, sól i jajka łączymy z olejem i wyrabiamy tak długo aż masa stanie się jednolita, odkładamy na ok 30 min
2. Nadzienie ganache - czekoladę, masło i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wstawiamy do lodówki żeby stężała
3. Ze stężałej masy czekoladowej, za pomocą łyżeczki do melona formujemy kulki (ok 25 szt) nie muszą być jednakowe, wstawiamy je z powrotem do lodówki
4. Ciasto na ravioli cienko rozwałkowujemy, możemy odrobinę podsypać ciasto mąką, wykrawamy kółka o średnicy ok 5-6 cm, na środek nakładamy kulkę czekoladowego ganache, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy drugim kółeczkiem, dobrze dociskamy, uformowane ravioli odkładamy na tacy do lodówki na ok 1 godzinę
5. Sos karmelowy - śmietanę, masło i połamaną w kostkę karmelową czekoladę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy aż powstanie gładki sos, tuż przed podaniem sos należny podgrzać gdyż gęstnieje
6. Ravioli gotujemy partiami we wrzątku ok 4 minuty
7. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej, prażymy ugotowane ravioli ok 2 minuty, odkładamy na ręcznik papierowy
8. Ravioli podajemy z ciepłym sosem karmelowym i sezonowymi owocami
9. Dla ekstremalnych łasuchów można danie udekorować łyżką kremu z mascarpone i białej czekolady
Nieprzyzwoicie słodkie, kuszące, bajeczne w smaku!


Komentarze
Wygląda cudownie :)