Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z białą czekoladą i solonym karmelem

Stary, ale dobry dobiega właśnie końca - już zaledwie kilkanaście godzin dzieli nas od rozpoczęcia nowego roku. Czeka nas nowa dawka wzruszeń, wyzwań, doświadczeń, przygód. Poza klasycznymi życzeniami, życzę Wam abyście odnaleźli radość w prozaicznych rzeczach. Niech pierwszy wiosenny powiew wiatru i śpiew słowika uruchomi w Was pokłady energii. Letni deszcz niech przywoła wspomnienia o bosych wakacjach. Jesienne kolory drzew wyciągną Was na spacer o świcie do pobliskiego parku, a mistrz zimowych pejzaży niech wymaluje Wam na oknach najpiękniejsze obrazy i najskrytsze marzenia. Dziś pozostawiam Was w słodko-szampańskim nastroju, a na słodką przekąską karmelowe ciastka. Kłaniam się Wam nisko, dziękuję za mijający rok i......SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! 



Składniki na 30 szt
Czas przygotowania: 15 min + 10 min pieczenie

3/4 szklanki masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru kryształ
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100 g białej czekolady
100 g karmelowej czekolady 

Sos karmelowy

4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30%
2 łyżki masła
duża szczypta soli















Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia 
2. W misce mieszamy mąkę, sodę sól i mąkę ziemniaczaną 
3. W osobnej misce mikserem ucieramy masło z obydwoma rodzajami cukru, kiedy masa stanie się puszysta dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy
4. Białą i karmelową czekoladę kroimy z kawałeczki, mieszamy ze sobą
5. Łączymy sypkie składniki z masą, rolujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczamy, w każdy krążek wciskamy po kilka kawałeczków czekolady, blaszkę wstawiamy do zamrażalnika na ok 10 min, następnie wstawiamy do piekarnika na ok 10 min, studzimy na kratce
6. Karmel - do rondelka wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści i uzyska karmelowy kolor, dolewamy wodę, uwaga będzie pryskać, następnie dodajemy śmietankę i masło i mieszając czekamy aż całość połączy się i zgęstnieje, kiedy karmel wystygnie jeszcze zgęstnieje, dekorujemy nim ciasteczka tuż przed podaniem 


Karmelowo-czekoladowa rozpusta! 









 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
piękne ciasteczka !!
Uwielbiam :)

Szczęśliwego Nowego Roku :)
Unknown pisze…
piękne ciasteczka !!
Uwielbiam :)

Szczęśliwego Nowego Roku :)
Rak chodzi wspak pisze…
Piękne? cieszę się że się podobają, są też równie smaczne ;) Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.