Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z białą czekoladą i solonym karmelem

Stary, ale dobry dobiega właśnie końca - już zaledwie kilkanaście godzin dzieli nas od rozpoczęcia nowego roku. Czeka nas nowa dawka wzruszeń, wyzwań, doświadczeń, przygód. Poza klasycznymi życzeniami, życzę Wam abyście odnaleźli radość w prozaicznych rzeczach. Niech pierwszy wiosenny powiew wiatru i śpiew słowika uruchomi w Was pokłady energii. Letni deszcz niech przywoła wspomnienia o bosych wakacjach. Jesienne kolory drzew wyciągną Was na spacer o świcie do pobliskiego parku, a mistrz zimowych pejzaży niech wymaluje Wam na oknach najpiękniejsze obrazy i najskrytsze marzenia. Dziś pozostawiam Was w słodko-szampańskim nastroju, a na słodką przekąską karmelowe ciastka. Kłaniam się Wam nisko, dziękuję za mijający rok i......SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! 



Składniki na 30 szt
Czas przygotowania: 15 min + 10 min pieczenie

3/4 szklanki masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru kryształ
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100 g białej czekolady
100 g karmelowej czekolady 

Sos karmelowy

4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30%
2 łyżki masła
duża szczypta soli















Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia 
2. W misce mieszamy mąkę, sodę sól i mąkę ziemniaczaną 
3. W osobnej misce mikserem ucieramy masło z obydwoma rodzajami cukru, kiedy masa stanie się puszysta dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy
4. Białą i karmelową czekoladę kroimy z kawałeczki, mieszamy ze sobą
5. Łączymy sypkie składniki z masą, rolujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczamy, w każdy krążek wciskamy po kilka kawałeczków czekolady, blaszkę wstawiamy do zamrażalnika na ok 10 min, następnie wstawiamy do piekarnika na ok 10 min, studzimy na kratce
6. Karmel - do rondelka wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści i uzyska karmelowy kolor, dolewamy wodę, uwaga będzie pryskać, następnie dodajemy śmietankę i masło i mieszając czekamy aż całość połączy się i zgęstnieje, kiedy karmel wystygnie jeszcze zgęstnieje, dekorujemy nim ciasteczka tuż przed podaniem 


Karmelowo-czekoladowa rozpusta! 









 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
piękne ciasteczka !!
Uwielbiam :)

Szczęśliwego Nowego Roku :)
Anna Nowak pisze…
piękne ciasteczka !!
Uwielbiam :)

Szczęśliwego Nowego Roku :)
Anna Petryna pisze…
Piękne? cieszę się że się podobają, są też równie smaczne ;) Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.