Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu gruszkowe

Jak to zwykle bywa o powstaniu czegoś w kuchni decyduje splot wydarzeń, to było również i w tym przypadku. Miejsce akcji: restauracje Treviso, niedaleko Wenecji, bohaterowie zamieszania: młoda karmiąca matka i młody kucharz. Wspomnienia dotyczące powstania tego owianego sławą deseru są takie: teściowa świeżo upieczonej matki co dzień raczyła ją takim oto podwieczorkiem: żółtko ubite z cukrem, filiżanka mocnej kawy i kilka biszkoptów. Za sprawą tych oto przysmaków młoda kobieta miała rzekomo wracać do sił, włoski czasownik tirarsi su oznacza właśnie wracać do sił. Kiedy to młoda matka stanęła na nogi do akcji wkroczył młody kucharz, który wzbogaca deser o mascarpone, biszkopty moczy w espresso i tworzy przekładaniec oprószony kakao.  Może trudno Wam będzie uwierzyć, ale ten słynny deser wymyślony został dopiero w latach 60-tych ubiegłego stulecie, a co więcej jego oryginalna wersja nie ma w sobie ani grama alkoholu, deser miał być dla wszystkich. 


Składniki na 6 osób
Czas przygotowania: 40 min + chłodzenie



Mus gruszkowy

3 dojrzałe gruszki
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
ok 2-3 łyżki brązowego cukru
szczypta mielonych goździków
2 łyżki masła

Tiramisu

350 ml espresso ( z 9 łyżeczek kawy)
250 ml likieru Baileys
400 g podłużnych biszkoptów
2 sparzone jaja
75 g cukru
500 g sera mascarpone
gorzkie kakao












Witrażyki z gruszki 

2 jędrne gruszki
brązowy cukier

Przygotowanie:

1. Mus gruszkowy - gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojone gruszki, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy, Smażymy gruszki na średnim ogniu aż zaczną się rozpadać. Miksujemy na mus.
2. W misce mieszamy kawę i 175 ml likieru
3. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jedno białko
4. Żółtka ucieramy z cukrem aż masa stanie się gęsta i jasnożółta, dodajemy pozostały likier i mascarpone, miksujemy aż powstanie lekki krem 
5 Pozostałe jedno białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą mascarpone
6. Biszkopty zanurzamy na chwilę w kawie z likierem, (pojedynczo) układamy na dnie naczynia, wykładamy masę mascarpone, następnie 2 łyżki musu gruszkowego, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i znów mascarpone, wstawiamy naczynia do lodówki na co najmniej 2 godziny
7. Aby przygotować witrażyki z gruszki należy je bardzo cienko pokroić wzdłuż na plasterki, najlepiej zrobić to przy pomocy krajalnicy lub mandoliny, obtaczamy plasterki w brązowym cukrze i układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut, cukier powinien się skarmelizować i oblepić plastry, przekładamy na kratkę i czekamy aż stwardnieją 
8. Przed podaniem oprószamy deser gorzkim kakao i dekorujemy witrażykiem z gruszki 


Zabójczo dobre tiramisu z jesiennym akcentem!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Pyszności! I właśnie dlatego nigdy nie odmawiam deserów :)
Jedz kolorowo pisze…
Witrażyki suuuper! Deser też na pewno pyszny :)
Unknown pisze…
Super pomysł z witrażykami - prezentują się cudownie
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo dziękuję! cieszę się, że tiramisu przydało Wam do gustu! Pozdrawiam
Unknown pisze…
I really like these photography... They have great atmosphere...
Rak chodzi wspak pisze…
Thank you so much, I am glad that you like it!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi