Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu gruszkowe

Jak to zwykle bywa o powstaniu czegoś w kuchni decyduje splot wydarzeń, to było również i w tym przypadku. Miejsce akcji: restauracje Treviso, niedaleko Wenecji, bohaterowie zamieszania: młoda karmiąca matka i młody kucharz. Wspomnienia dotyczące powstania tego owianego sławą deseru są takie: teściowa świeżo upieczonej matki co dzień raczyła ją takim oto podwieczorkiem: żółtko ubite z cukrem, filiżanka mocnej kawy i kilka biszkoptów. Za sprawą tych oto przysmaków młoda kobieta miała rzekomo wracać do sił, włoski czasownik tirarsi su oznacza właśnie wracać do sił. Kiedy to młoda matka stanęła na nogi do akcji wkroczył młody kucharz, który wzbogaca deser o mascarpone, biszkopty moczy w espresso i tworzy przekładaniec oprószony kakao.  Może trudno Wam będzie uwierzyć, ale ten słynny deser wymyślony został dopiero w latach 60-tych ubiegłego stulecie, a co więcej jego oryginalna wersja nie ma w sobie ani grama alkoholu, deser miał być dla wszystkich. 


Składniki na 6 osób
Czas przygotowania: 40 min + chłodzenie



Mus gruszkowy

3 dojrzałe gruszki
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
ok 2-3 łyżki brązowego cukru
szczypta mielonych goździków
2 łyżki masła

Tiramisu

350 ml espresso ( z 9 łyżeczek kawy)
250 ml likieru Baileys
400 g podłużnych biszkoptów
2 sparzone jaja
75 g cukru
500 g sera mascarpone
gorzkie kakao












Witrażyki z gruszki 

2 jędrne gruszki
brązowy cukier

Przygotowanie:

1. Mus gruszkowy - gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojone gruszki, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy, Smażymy gruszki na średnim ogniu aż zaczną się rozpadać. Miksujemy na mus.
2. W misce mieszamy kawę i 175 ml likieru
3. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jedno białko
4. Żółtka ucieramy z cukrem aż masa stanie się gęsta i jasnożółta, dodajemy pozostały likier i mascarpone, miksujemy aż powstanie lekki krem 
5 Pozostałe jedno białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą mascarpone
6. Biszkopty zanurzamy na chwilę w kawie z likierem, (pojedynczo) układamy na dnie naczynia, wykładamy masę mascarpone, następnie 2 łyżki musu gruszkowego, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i znów mascarpone, wstawiamy naczynia do lodówki na co najmniej 2 godziny
7. Aby przygotować witrażyki z gruszki należy je bardzo cienko pokroić wzdłuż na plasterki, najlepiej zrobić to przy pomocy krajalnicy lub mandoliny, obtaczamy plasterki w brązowym cukrze i układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut, cukier powinien się skarmelizować i oblepić plastry, przekładamy na kratkę i czekamy aż stwardnieją 
8. Przed podaniem oprószamy deser gorzkim kakao i dekorujemy witrażykiem z gruszki 


Zabójczo dobre tiramisu z jesiennym akcentem!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Broncel pisze…
Pyszności! I właśnie dlatego nigdy nie odmawiam deserów :)
Jedz kolorowo pisze…
Witrażyki suuuper! Deser też na pewno pyszny :)
Smakowite Jadło pisze…
Super pomysł z witrażykami - prezentują się cudownie
Anna Petryna pisze…
bardzo dziękuję! cieszę się, że tiramisu przydało Wam do gustu! Pozdrawiam
I really like these photography... They have great atmosphere...
Anna Petryna pisze…
Thank you so much, I am glad that you like it!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler