Przejdź do głównej zawartości

Sznycle z indyka z korzennymi śliwkami i jabłkami na pure z kalarepy

"...Od gorąca twych płomieni zapłonęły liście drzew
Od zieleni do czerwieni krążył lata senny lew
Mała chmurka nad jej czołem, mała łezka, słony smak
Pociemniało, poszarzało - jesień, jak to tak?
Jesień, jesień, jak to tak?..." Marek Grechuta

Czy to jesienna przesilenie, czy po prostu zmęczenie materiału...? Kilka ostatnich dni nieustannie walczyłam z niezidentyfikowanymi silami chcącymi położyć mnie pod kocem i nie wyściubianie spod niego nosa aż do wieczora. Starałam się więc omijać usłane poduszkami kanapy i  przyjemnie kołyszący się fotel i zabrałam się do przygotowania czegoś coś choć trochę odwzoruje kolory drzew w moim ogrodzie. Danie proste w przygotowaniu, nieczasochłonne, bardzo aromatyczne, sezonowe i dodające energii.







Składniki na 2-3 porcji
Czas przygotowania: 45 min




4-6 sznycli z indyka
masło klarowane do smażenia
kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 kalarepy
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
500 g śliwek węgierek
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżek brązowego cukru























Przygotowanie:




1. Kalarepy obieramy i gotujemy we wrzątku do miękkości, ok 40 min
2. Sznycle lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
3. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, w rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę klarowanego masła, wrzucamy owoce, oprószamy cukrem i cynamonem, gotujemy aż owoce zmiękną ale zachowają kształt, odstawiamy
4. Na rozgrzanym klarowanym  maśle lekko podsmażamy  gałązki świeżego rozmarynu, układamy na nich sznycle i smażymy na złoty kolor, trzymamy w cieple
5. Ugotowaną kalarepę miksujemy z mlekiem i masłem na gładkie pure, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeśli pure jest za rzadkie można je zredukować na średnim ogniu, ciągle mieszając



Jesienne, bardzo lekkie i niesamowicie aromatyczne!














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wypisz Wymaluj pisze…
Pięknie, jesiennie i jak smacznie... :)
Rewelacyjne danie.
Pozdrawiam i... zapraszam do nas :)
Agnieszka pisze…
Tyle mam pracy ostatnio że rzadko tu zaglądam:) mam co nadrabiać :) buziaczki:*

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi