Przejdź do głównej zawartości

Kanapki z wieprzowiną i surówką z czerwonej kapusty

Jeśli jeszcze nie jesteście fanami wieprzowiny to obiecuję, że rozkochacie się w niej po skosztowaniu tej kanapki. Po kilku latach doświadczeń z sosami i rodzajami mięsa, już wiem czego oczekuję od sycącej kanapki. Po pierwsze domowa bułka, żadna, nawet najlepsza kupiona nie zastąpi tej magii i zapachu jaki roztacza się w domu podczas pieczenia pieczyw. Po drugie kawałek mięsa dobrej jakości z elementami tłuszczu, porwane, kleiste kawałki mięsa to świetna alternatywa dla burgerów. Po trzecie majonez - najlepszy to ten domowy, bardzo aromatyczny sos pomidorowy, taki długo i wolno gotowany, a na końcu chrupiące warzywa, surówka z dwóch rodzajów kapusty sprawdza się doskonale. No i mamy świetną propozycje imprezową!




























Składniki na 12 szt
Czas przygotowania:  60 min + 3 h pieczenie + 3 h wyrastanie


Bułki

200 g miękkiego masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
4 jajka
600 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej
sezam
2 kg łopatki wieprzowej
2 liście laurowe 
kilka goździków
gałązka rozmarynu
sól pieprz
sos aioli (patrz przepis) lub ulubiony gotowy majonez
korniszony

Surówka

1/4 główki białej kapusty
1/4 główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
4-5 łyżek octu jabłkowego
80 ml octu winnego z czerwonego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
sik z 1 cytryny
sól, pieprz

Sos pomidorowy

1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 papryczka chilli
1 szklanka octu jabłkowego
1/2 szklanki białego octu winnego
2 łyżki brązowo cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki melasy lub miodu
2 łyżeczki musztardy
szczypta płatków chilli
sól, pieprz
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
oliwa z oliwek



Przygotowanie:

1. Wieprzowinę nacieramy solą, pieprzem, obkładamy goździkami i połamanymi liśćmi laurowymi, wkładamy do rękawa do pieczenia razem z gałązką rozmarynu, lub owijamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 3 godziny, mięso powinno być miękkie, ale i soczyste
2. Bułki - w misce mieszamy masło, 3 jaja i cukier, dodajemy drożdże, mąkę mieszamy z solą, dosypujemy do mieszaniny maślano-jajecznej, w środku robimy wgłębienie i wlewamy mleko, wyrabiany elastyczne i lekko lepkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny
3. Kiedy ciasto podwoi objętość ugniatamy je chwilę na blacie podsypanym mąką, dzielimy na 12 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godziną
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
5. Pozostałe jajko mieszamy z łyżką mleka, smarujemy bułeczki, posypujemy sezamem i pieczemy ok 30 minut
6. Sos pomidorowy - w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i chilli, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy bez przykrycia ok 1 godzinę, następnie miksujemy sos blenderem i przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku, jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go 1 łyżką mąki kukurydzianej wymieszanej z odrobiną wody
7. Surówka - obydwie kapusty siekamy w bardzo drobne paseczki, marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w krążki, pozostałe składniki łączymy i zalewamy dressingiem surówkę
8. Gotową bułkę przekrawamy w poprzek, obie połówki smarujemy majonezem, nakładamy kawałki upieczonej łopatki, surówkę, pokrojone korniszony, polewamy porcją sosu i przykrywamy drugą częścią bułki

Nie tylko męskie jedzenie! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.