Przejdź do głównej zawartości

Kanapki z wieprzowiną i surówką z czerwonej kapusty

Jeśli jeszcze nie jesteście fanami wieprzowiny to obiecuję, że rozkochacie się w niej po skosztowaniu tej kanapki. Po kilku latach doświadczeń z sosami i rodzajami mięsa, już wiem czego oczekuję od sycącej kanapki. Po pierwsze domowa bułka, żadna, nawet najlepsza kupiona nie zastąpi tej magii i zapachu jaki roztacza się w domu podczas pieczenia pieczyw. Po drugie kawałek mięsa dobrej jakości z elementami tłuszczu, porwane, kleiste kawałki mięsa to świetna alternatywa dla burgerów. Po trzecie majonez - najlepszy to ten domowy, bardzo aromatyczny sos pomidorowy, taki długo i wolno gotowany, a na końcu chrupiące warzywa, surówka z dwóch rodzajów kapusty sprawdza się doskonale. No i mamy świetną propozycje imprezową!




























Składniki na 12 szt
Czas przygotowania:  60 min + 3 h pieczenie + 3 h wyrastanie


Bułki

200 g miękkiego masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
4 jajka
600 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej
sezam
2 kg łopatki wieprzowej
2 liście laurowe 
kilka goździków
gałązka rozmarynu
sól pieprz
sos aioli (patrz przepis) lub ulubiony gotowy majonez
korniszony

Surówka

1/4 główki białej kapusty
1/4 główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
4-5 łyżek octu jabłkowego
80 ml octu winnego z czerwonego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
sik z 1 cytryny
sól, pieprz

Sos pomidorowy

1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 papryczka chilli
1 szklanka octu jabłkowego
1/2 szklanki białego octu winnego
2 łyżki brązowo cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki melasy lub miodu
2 łyżeczki musztardy
szczypta płatków chilli
sól, pieprz
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
oliwa z oliwek



Przygotowanie:

1. Wieprzowinę nacieramy solą, pieprzem, obkładamy goździkami i połamanymi liśćmi laurowymi, wkładamy do rękawa do pieczenia razem z gałązką rozmarynu, lub owijamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 3 godziny, mięso powinno być miękkie, ale i soczyste
2. Bułki - w misce mieszamy masło, 3 jaja i cukier, dodajemy drożdże, mąkę mieszamy z solą, dosypujemy do mieszaniny maślano-jajecznej, w środku robimy wgłębienie i wlewamy mleko, wyrabiany elastyczne i lekko lepkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny
3. Kiedy ciasto podwoi objętość ugniatamy je chwilę na blacie podsypanym mąką, dzielimy na 12 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godziną
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
5. Pozostałe jajko mieszamy z łyżką mleka, smarujemy bułeczki, posypujemy sezamem i pieczemy ok 30 minut
6. Sos pomidorowy - w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i chilli, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy bez przykrycia ok 1 godzinę, następnie miksujemy sos blenderem i przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku, jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go 1 łyżką mąki kukurydzianej wymieszanej z odrobiną wody
7. Surówka - obydwie kapusty siekamy w bardzo drobne paseczki, marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w krążki, pozostałe składniki łączymy i zalewamy dressingiem surówkę
8. Gotową bułkę przekrawamy w poprzek, obie połówki smarujemy majonezem, nakładamy kawałki upieczonej łopatki, surówkę, pokrojone korniszony, polewamy porcją sosu i przykrywamy drugą częścią bułki

Nie tylko męskie jedzenie! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler