Przejdź do głównej zawartości

Kaczka w sosie karmelowym z żurawiną i jabłkami

 Od pewnego czasu podchodzę to tego ptaszyska z pewną dozą nieśmiałości, nie jest to tylko powiązane z faktem, że od dwóch wiosennych sezonów Państwo "Kaczorowie" panoszą mi się po trawniku i pływają w sadzawce w rozmiarach odpowiednich jedynie dla żab. Kaczka pokonała już niejednego śmiałka, w tym również mnie i to w najmniej odpowiednim czasie i miejscu. Ten rodzaj mięsa jest świetnym produktem bo sprawdza się jako danie główne, doskonale urozmaica sałatki, ale odnajduje się również w pikantnym curry (przepis). Jabłka i żurawina to nierozłączna para, połączone z karmelowym sosem i chrupiącą kaczką stworzą bardzo eleganckie danie na niejedno przyjęcie.




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min

2 piersi kaczki
2 jabłka
4 garście rukoli
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
garść świeżej żurawiny

Sos karmelowy

200 g czekolady karmelowej
100 g masła
100 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

1. Piersi osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy skórę w kratkę, nacieramy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i majerankiem
2. Piersi zaczynamy smażyć na zimnej patelni ok 10 minut od strony skóry, obracamy na 3 minuty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 8 minut
3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i 2 łyżki brązowego cukru, kiedy się skarmelizuje układamy plastry jabłek ze skórką, krótko smażymy, do czasu kiedy plastry obtoczą się w karmelu
4. Sos karmelowy - w małym rondelku rozpuszczamy czekoladę karmelową, śmietankę i 100 g masła, mieszamy do uzyskania jedwabistej konsystencji, utrzymujemy w cieple 
5. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, powinna być sprężysta, nie twarda, pozwalamy jej chwilę odpocząć żeby soki się związały, następnie kroimy w plastry i układamy na zmianę z jabłkami na rukoli, podajemy z sosem karmelowym i garścią świeżej żurawiny 

Słodycz sosu, kwaskowatość żurawiny i chrupkość kaczki! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Przecież to musi być pyszne! :) A jak wygląda!
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, kaczka rzeczywiście zrobiła furorę ;) Pozdrawiam
Anonimowy pisze…
Ładnie wygląda to i musi być pyszna...
Będę musiała spróbować
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania, może na nadchodzące Święta? ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler