Przejdź do głównej zawartości

Czerwone curry z kaczki


Kaczka po pekińsku to chyba jedna z najsłynniejszych chińskich potraw. Glazurowana i pieczona, aż do osiągnięcia mahoniowego koloru, cała kaczka podawana tam jest w całości podczas oficjalnych przyjęć i składa się z trzech dań. Chrupiącą skórkę podaje się na początku w towarzystwie dymki, ogórka i sosu hoisin jako farsz do naleśników. Mięso przygotowane metodą stir-fry stanowi drugie danie, a kości stanowią bazę zupy, podawaną na koniec przyjęcia. W całej Azji podaje się pieczoną kaczkę w miseczce zupy z makaronem jajecznym, grzybami shiitake, pędami bambusa i innymi składnikami. Moja dzisiejsza propozycja dla zapracowanych to ekspresowe curry, wersja obiadu nie wymagająca specjalnych umiejętności ani czasu, mięso kaczki w połączeniu z tak aromatycznymi przyprawami tworzy w mig genialną kolację, zaledwie w kilka minut mamy na stole czarujące zapachem i intensywnością smaków danie wprost z dalekiej Azji.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut




1/2 szklanki śmietanki kokosowej*
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 piersi z kaczki
2 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
skórka z 1/2 limonki
1 szklanka ananasa z puszki
10 szt pomidorków koktajlowych
garść świeżej bazylii
400 g ryżu jaśminowego









* aby uzyskać śmietankę kokosową należy otworzyć puszkę mleka kokosowego bez uprzedniego wstrząsania i zebrać z wierzchu gęstą śmietankę, pozostawić jedynie rzadkie mleko



Przygotowanie:




1. Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy z nich skórę, jest zbyt tłusta i nie wytopi się podczas tak szybkiej obróbki
2. Mięso kroimy w niewielkie kawałki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ananasa odsączamy i  kroimy w kostkę
3. Zagotowujemy osolona wodę w garnku, wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 minut
4. Wok stawiamy na gaz i rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy zebraną śmietankę kokosową oraz pastę curry, smażymy ok 5-8 minut aż na powierzchni zaczną pojawiać się kropelki tłuszczu
5. Do woka dodajmy pokrojoną kaczkę, dolewamy sos rybny, mleko kokosowe, cukier, starta skórkę z limonki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 5 minut
6. Dodajemy ananasa, połówki pomidorków i liście bazylii, podajemy natychmiast z ugotowanym ryżem

Szybko, pikantnie i z jednego garnka!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.