Przejdź do głównej zawartości

Czerwone curry z kaczki


Kaczka po pekińsku to chyba jedna z najsłynniejszych chińskich potraw. Glazurowana i pieczona, aż do osiągnięcia mahoniowego koloru, cała kaczka podawana tam jest w całości podczas oficjalnych przyjęć i składa się z trzech dań. Chrupiącą skórkę podaje się na początku w towarzystwie dymki, ogórka i sosu hoisin jako farsz do naleśników. Mięso przygotowane metodą stir-fry stanowi drugie danie, a kości stanowią bazę zupy, podawaną na koniec przyjęcia. W całej Azji podaje się pieczoną kaczkę w miseczce zupy z makaronem jajecznym, grzybami shiitake, pędami bambusa i innymi składnikami. Moja dzisiejsza propozycja dla zapracowanych to ekspresowe curry, wersja obiadu nie wymagająca specjalnych umiejętności ani czasu, mięso kaczki w połączeniu z tak aromatycznymi przyprawami tworzy w mig genialną kolację, zaledwie w kilka minut mamy na stole czarujące zapachem i intensywnością smaków danie wprost z dalekiej Azji.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut




1/2 szklanki śmietanki kokosowej*
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 piersi z kaczki
2 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
skórka z 1/2 limonki
1 szklanka ananasa z puszki
10 szt pomidorków koktajlowych
garść świeżej bazylii
400 g ryżu jaśminowego









* aby uzyskać śmietankę kokosową należy otworzyć puszkę mleka kokosowego bez uprzedniego wstrząsania i zebrać z wierzchu gęstą śmietankę, pozostawić jedynie rzadkie mleko



Przygotowanie:




1. Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy z nich skórę, jest zbyt tłusta i nie wytopi się podczas tak szybkiej obróbki
2. Mięso kroimy w niewielkie kawałki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ananasa odsączamy i  kroimy w kostkę
3. Zagotowujemy osolona wodę w garnku, wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 minut
4. Wok stawiamy na gaz i rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy zebraną śmietankę kokosową oraz pastę curry, smażymy ok 5-8 minut aż na powierzchni zaczną pojawiać się kropelki tłuszczu
5. Do woka dodajmy pokrojoną kaczkę, dolewamy sos rybny, mleko kokosowe, cukier, starta skórkę z limonki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 5 minut
6. Dodajemy ananasa, połówki pomidorków i liście bazylii, podajemy natychmiast z ugotowanym ryżem

Szybko, pikantnie i z jednego garnka!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler