Kaczka po pekińsku to chyba jedna z najsłynniejszych chińskich potraw. Glazurowana i pieczona, aż do osiągnięcia mahoniowego koloru, cała kaczka podawana tam jest w całości podczas oficjalnych przyjęć i składa się z trzech dań. Chrupiącą skórkę podaje się na początku w towarzystwie dymki, ogórka i sosu hoisin jako farsz do naleśników. Mięso przygotowane metodą stir-fry stanowi drugie danie, a kości stanowią bazę zupy, podawaną na koniec przyjęcia. W całej Azji podaje się pieczoną kaczkę w miseczce zupy z makaronem jajecznym, grzybami shiitake, pędami bambusa i innymi składnikami. Moja dzisiejsza propozycja dla zapracowanych to ekspresowe curry, wersja obiadu nie wymagająca specjalnych umiejętności ani czasu, mięso kaczki w połączeniu z tak aromatycznymi przyprawami tworzy w mig genialną kolację, zaledwie w kilka minut mamy na stole czarujące zapachem i intensywnością smaków danie wprost z dalekiej Azji.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
1/2 szklanki śmietanki kokosowej*
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 piersi z kaczki
2 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
skórka z 1/2 limonki
1 szklanka ananasa z puszki
10 szt pomidorków koktajlowych
garść świeżej bazylii
400 g ryżu jaśminowego
* aby uzyskać śmietankę kokosową należy otworzyć puszkę mleka kokosowego bez uprzedniego wstrząsania i zebrać z wierzchu gęstą śmietankę, pozostawić jedynie rzadkie mleko
Przygotowanie:
1. Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy z nich skórę, jest zbyt tłusta i nie wytopi się podczas tak szybkiej obróbki
2. Mięso kroimy w niewielkie kawałki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ananasa odsączamy i kroimy w kostkę
3. Zagotowujemy osolona wodę w garnku, wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 minut
4. Wok stawiamy na gaz i rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy zebraną śmietankę kokosową oraz pastę curry, smażymy ok 5-8 minut aż na powierzchni zaczną pojawiać się kropelki tłuszczu
5. Do woka dodajmy pokrojoną kaczkę, dolewamy sos rybny, mleko kokosowe, cukier, starta skórkę z limonki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 5 minut
6. Dodajemy ananasa, połówki pomidorków i liście bazylii, podajemy natychmiast z ugotowanym ryżem
Szybko, pikantnie i z jednego garnka!



Komentarze