Przejdź do głównej zawartości

Curry pie z papają i dynią

Curry jest jednym z tych dań, które potrafią dostosować się do potrzeb podniebień ludzi na całym świecie. Dania curry można znaleźć na Sri Lance, w RPA, Japonii, Stanach Zjednoczonych, Chinach, na Karaibach i w Bangladeszu. Różnią się one smakiem i składnikami w zależności od regionu. Główne rodzaje curry jakie można spotkać w restauracjach indyjskich lub tajskich to czerwone, żółte i zielone. Czerwone wykonane jest z czerwonych chilli, zielone z zielonych chilli, a żółte głównie z kurkumy i kminku, choć może także zawierać ostrą bądź suszoną paprykę. Większość ludzi uważa, że to właśnie przyprawy, wchodzące w skład mieszanki curry definiują smak potrawy o tej samej nazwie. Dzieje się tak dlatego, że w wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dania curry. Jeszcze bardziej skomplikowane jest to, iż proszek ten może zawierać liście curry, które pochodzą z drzewa curry pochodzącego z Indii. Jednym wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min



Curry

1-2 słodkie ziemniaki
1/2 mniejszej dyni
250 g groszku cukrowego
2 dojrzałe papaje
1 marchewka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
oliwa z oliwek
sól, pieprz
400 ml mleka kokosowego
świeża kolendra
sok z limonki












Ciasto

1 żółtko
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka kwaśniej śmietany
zimna woda
szczypta soli



Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię i słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy ok 20 min, warzywa powinny pozostać al dente
2. Ciasto - mąkę łączymy z masłem, żółtkiem, śmietaną i odrobiną zimnej wody, nie ugniatamy ciasta zbyt długo bo będzie twarde, należy szybko połączyć składniki, formujemy kulę owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min
3. W woku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek, kiedy zmięknie dodajemy drobniutko posiekane chili i pastę curry, podsmażamy, dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w niewielką kosteczkę marchewkę,  wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu, warzywa powinny lekko zmięknąć
4. Papaje obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w większą kostkę, razem z podpieczoną dynią i słodkim ziemniakiem dodajemy do mleka kokosowego i pozostałych warzyw, mieszamy całość, doprawiamy sokiem z limonki
5. Curry przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania
6. Ciasto rozwałkowujemy na szerokość naczynia w jakim zamierzamy zapiekać curry, przykrywamy danie, smarujemy całość roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnik na ok 25 min, wierzch powinien ładni się zrumienić

Warzywne curry pod kruchym ciastem.





Dania z serkami kremowymi





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Basia pisze…
Bardzo fajny pomysł :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi