Curry jest jednym z tych dań, które potrafią dostosować się do potrzeb podniebień ludzi na całym świecie. Dania curry można znaleźć na Sri Lance, w RPA, Japonii, Stanach Zjednoczonych, Chinach, na Karaibach i w Bangladeszu. Różnią się one smakiem i składnikami w zależności od regionu. Główne rodzaje curry jakie można spotkać w restauracjach indyjskich lub tajskich to czerwone, żółte i zielone. Czerwone wykonane jest z czerwonych chilli, zielone z zielonych chilli, a żółte głównie z kurkumy i kminku, choć może także zawierać ostrą bądź suszoną paprykę. Większość ludzi uważa, że to właśnie przyprawy, wchodzące w skład mieszanki curry definiują smak potrawy o tej samej nazwie. Dzieje się tak dlatego, że w wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dania curry. Jeszcze bardziej skomplikowane jest to, iż proszek ten może zawierać liście curry, które pochodzą z drzewa curry pochodzącego z Indii. Jednym wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek.
1-2 słodkie ziemniaki
1/2 mniejszej dyni
250 g groszku cukrowego
2 dojrzałe papaje
1 marchewka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
oliwa z oliwek
sól, pieprz
400 ml mleka kokosowego
świeża kolendra
sok z limonki
1 żółtko
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka kwaśniej śmietany
zimna woda
szczypta soli
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię i słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy ok 20 min, warzywa powinny pozostać al dente
2. Ciasto - mąkę łączymy z masłem, żółtkiem, śmietaną i odrobiną zimnej wody, nie ugniatamy ciasta zbyt długo bo będzie twarde, należy szybko połączyć składniki, formujemy kulę owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min
3. W woku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek, kiedy zmięknie dodajemy drobniutko posiekane chili i pastę curry, podsmażamy, dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w niewielką kosteczkę marchewkę, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu, warzywa powinny lekko zmięknąć
4. Papaje obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w większą kostkę, razem z podpieczoną dynią i słodkim ziemniakiem dodajemy do mleka kokosowego i pozostałych warzyw, mieszamy całość, doprawiamy sokiem z limonki
5. Curry przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania
6. Ciasto rozwałkowujemy na szerokość naczynia w jakim zamierzamy zapiekać curry, przykrywamy danie, smarujemy całość roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnik na ok 25 min, wierzch powinien ładni się zrumienić
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min
Curry
Ciasto
Przygotowanie:
Warzywne curry pod kruchym ciastem.



Komentarze
Pozdrawiam serdecznie!
Basia