Przejdź do głównej zawartości

Curry pie z papają i dynią

Curry jest jednym z tych dań, które potrafią dostosować się do potrzeb podniebień ludzi na całym świecie. Dania curry można znaleźć na Sri Lance, w RPA, Japonii, Stanach Zjednoczonych, Chinach, na Karaibach i w Bangladeszu. Różnią się one smakiem i składnikami w zależności od regionu. Główne rodzaje curry jakie można spotkać w restauracjach indyjskich lub tajskich to czerwone, żółte i zielone. Czerwone wykonane jest z czerwonych chilli, zielone z zielonych chilli, a żółte głównie z kurkumy i kminku, choć może także zawierać ostrą bądź suszoną paprykę. Większość ludzi uważa, że to właśnie przyprawy, wchodzące w skład mieszanki curry definiują smak potrawy o tej samej nazwie. Dzieje się tak dlatego, że w wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dania curry. Jeszcze bardziej skomplikowane jest to, iż proszek ten może zawierać liście curry, które pochodzą z drzewa curry pochodzącego z Indii. Jednym wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min



Curry

1-2 słodkie ziemniaki
1/2 mniejszej dyni
250 g groszku cukrowego
2 dojrzałe papaje
1 marchewka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
oliwa z oliwek
sól, pieprz
400 ml mleka kokosowego
świeża kolendra
sok z limonki












Ciasto

1 żółtko
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka kwaśniej śmietany
zimna woda
szczypta soli



Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię i słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy ok 20 min, warzywa powinny pozostać al dente
2. Ciasto - mąkę łączymy z masłem, żółtkiem, śmietaną i odrobiną zimnej wody, nie ugniatamy ciasta zbyt długo bo będzie twarde, należy szybko połączyć składniki, formujemy kulę owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min
3. W woku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek, kiedy zmięknie dodajemy drobniutko posiekane chili i pastę curry, podsmażamy, dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w niewielką kosteczkę marchewkę,  wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu, warzywa powinny lekko zmięknąć
4. Papaje obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w większą kostkę, razem z podpieczoną dynią i słodkim ziemniakiem dodajemy do mleka kokosowego i pozostałych warzyw, mieszamy całość, doprawiamy sokiem z limonki
5. Curry przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania
6. Ciasto rozwałkowujemy na szerokość naczynia w jakim zamierzamy zapiekać curry, przykrywamy danie, smarujemy całość roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnik na ok 25 min, wierzch powinien ładni się zrumienić

Warzywne curry pod kruchym ciastem.





Dania z serkami kremowymi





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Basia pisze…
Bardzo fajny pomysł :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.