Przejdź do głównej zawartości

Buraczane pastasotto

To co najprostsze jest zazwyczaj najsmaczniejsze. Dla mnie makaron to super produkt, łączy się z warzywami, mięsem, owocami morza, doskonały w wersji wytrawnej, ale i na słodko. Historia makaronu wiąże się z powstaniem wielkich cywilizacji -Śródziemnomorskiej, Chińskiej i Arabskiej. W moich kulinarnych eksperymentach, niejednokrotnie wyruszam w podróż po bliższych i dalszych zakątkach Świata, a moje makaronowe danie zawędrowało dziś na pole ryżowe. Mimo sporów i dociekań, która była pierwsza, wszystkie zarejestrowały ten prosty produkt niemal u zrębów swego powstania. Tak to już bowiem jest w historii, że pewne odkrycia pojawiają się niemal równolegle w odległych zakątkach świata i niezależnie od siebie. Risotto jest to potrawa z ryżu, popularna przede wszystkim w północnych Włoszech, gdzie od XV wieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Skąd „wzięło się” risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych. Wtedy Arabowie doskonale już znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie w przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie wolno przecież pić alkoholu.




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min

2 buraki
500 ml bulionu warzywnego
250 g makaronu typu ryż
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki masła
1 cebula
kilka listków tymianku
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sok z cytryny
cukier puder

Przygotowanie:

1. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem 
2. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy ją na 1 łyżce masła z dodatkiem oliwy, kiedy zmięknie wsypujemy makaron, mieszamy aż ziarenka dokładnie okleją się masłem, wlewamy wino i mieszając czekamy aż odparuje 
3. Odcedzamy buraki, powstały barszczyk utrzymujemy gorący
4. Stopniowo, po jednej chochelce dolewamy gorący barszcz do makaronu, potrząsając patelnią i mieszając od czasu do czasu, gotujemy makaron na średnim ogniu, dolewając kolejną chochelkę barszczu kiedy poprzednia zastanie wchłonięta przez makaron
5. Kiedy zużyjemy cały barszcz makaron będzie ugotowany, ale wciąż będzie al dente, pastasotto nie może być suche i sypkie, odstawiamy je z ognia, dodajemy 2 łyżki masła i starty parmezan, mieszamy, dekorujemy listkami tymianku, podajemy natychmiast

Makaronowa wersja risotta w obłędnym kolorze







zBLOGowani.pl






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka pisze…
Myślę, że stawiając przede mną coś tak pysznego, w życiu bym nie potrafiła się oprzeć!
Rak chodzi wspak pisze…
Mnie tez było trudno ;)
Unknown pisze…
No to wygraną masz w kieszeni ! :)
Rak chodzi wspak pisze…
Dziękuję Damian, cieszę się,że Ci się spodobało, ale sam wiesz jak to bywa.....;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi