To co najprostsze jest zazwyczaj najsmaczniejsze. Dla mnie makaron to super produkt, łączy się z warzywami, mięsem, owocami morza, doskonały w wersji wytrawnej, ale i na słodko. Historia makaronu wiąże się z powstaniem wielkich cywilizacji -Śródziemnomorskiej, Chińskiej i Arabskiej. W moich kulinarnych eksperymentach, niejednokrotnie wyruszam w podróż po bliższych i dalszych zakątkach Świata, a moje makaronowe danie zawędrowało dziś na pole ryżowe. Mimo sporów i dociekań, która była pierwsza, wszystkie zarejestrowały ten prosty produkt niemal u zrębów swego powstania. Tak to już bowiem jest w historii, że pewne odkrycia pojawiają się niemal równolegle w odległych zakątkach świata i niezależnie od siebie. Risotto jest to potrawa z ryżu, popularna przede wszystkim w północnych Włoszech, gdzie od XV wieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Skąd „wzięło się” risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych. Wtedy Arabowie doskonale już znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie w przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie wolno przecież pić alkoholu.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
Przygotowanie:
Makaronowa wersja risotta w obłędnym kolorze


Komentarze