Przejdź do głównej zawartości

Buraczane pastasotto

To co najprostsze jest zazwyczaj najsmaczniejsze. Dla mnie makaron to super produkt, łączy się z warzywami, mięsem, owocami morza, doskonały w wersji wytrawnej, ale i na słodko. Historia makaronu wiąże się z powstaniem wielkich cywilizacji -Śródziemnomorskiej, Chińskiej i Arabskiej. W moich kulinarnych eksperymentach, niejednokrotnie wyruszam w podróż po bliższych i dalszych zakątkach Świata, a moje makaronowe danie zawędrowało dziś na pole ryżowe. Mimo sporów i dociekań, która była pierwsza, wszystkie zarejestrowały ten prosty produkt niemal u zrębów swego powstania. Tak to już bowiem jest w historii, że pewne odkrycia pojawiają się niemal równolegle w odległych zakątkach świata i niezależnie od siebie. Risotto jest to potrawa z ryżu, popularna przede wszystkim w północnych Włoszech, gdzie od XV wieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Skąd „wzięło się” risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych. Wtedy Arabowie doskonale już znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie w przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie wolno przecież pić alkoholu.




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min

2 buraki
500 ml bulionu warzywnego
250 g makaronu typu ryż
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki masła
1 cebula
kilka listków tymianku
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sok z cytryny
cukier puder

Przygotowanie:

1. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem 
2. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy ją na 1 łyżce masła z dodatkiem oliwy, kiedy zmięknie wsypujemy makaron, mieszamy aż ziarenka dokładnie okleją się masłem, wlewamy wino i mieszając czekamy aż odparuje 
3. Odcedzamy buraki, powstały barszczyk utrzymujemy gorący
4. Stopniowo, po jednej chochelce dolewamy gorący barszcz do makaronu, potrząsając patelnią i mieszając od czasu do czasu, gotujemy makaron na średnim ogniu, dolewając kolejną chochelkę barszczu kiedy poprzednia zastanie wchłonięta przez makaron
5. Kiedy zużyjemy cały barszcz makaron będzie ugotowany, ale wciąż będzie al dente, pastasotto nie może być suche i sypkie, odstawiamy je z ognia, dodajemy 2 łyżki masła i starty parmezan, mieszamy, dekorujemy listkami tymianku, podajemy natychmiast

Makaronowa wersja risotta w obłędnym kolorze







zBLOGowani.pl






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka. pisze…
Myślę, że stawiając przede mną coś tak pysznego, w życiu bym nie potrafiła się oprzeć!
Anna Petryna pisze…
Mnie tez było trudno ;)
Damian K pisze…
No to wygraną masz w kieszeni ! :)
Anna Petryna pisze…
Dziękuję Damian, cieszę się,że Ci się spodobało, ale sam wiesz jak to bywa.....;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler