Przejdź do głównej zawartości

Gniazda z pesto z jarmużu i chorizo

Jarmuż to odmiana kapusty. Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż pochodzi z terenów europejskich więc jest bardzo wskazany w naszej diecie. Jest jednak zdecydowanie bardziej popularny i często stosowany w USA. Jarmuż jest też składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich, stosowany jest także w Niemczech. W Japonii sok z jarmużu – znany jako aojiru, jest popularnym suplementem diety. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i posiadające właściwości przeciwzapalne. Ja jestem zachłyśnięta pięknem, smakiem i wszechstronnością tej rośliny, z pewnością będzie częstym, jesiennym gościem w mojej kuchni, będę testować w przeobrażaniu go w dania i dzielić się tym z Wami.  


Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min 


Pesto

2-3 liści świeżego jarmużu
1/3 szklanki słonecznika
1/3 szklanki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól
200 g makaronu Czaniecki Gniazda
200 g kiełbasy chorizo




















Przygotowanie:

1. Pesto - jarmuż bardzo dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi, same liście wkładamy do blendera, dodajemy starty parmezan, słonecznik, czosnek i oliwę, miksujemy na dość gładką pastę, jeśli pesto jest zbyt geste dolewamy jeszcze oliwę, doprawimy solą  
2. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku 
3. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni, kiedy stanie się chrupiąca przekładamy na ręcznik papierowy 
4. Ugotowany makaron odcedzamy, zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu
5. Do makaronu dodajemy pesto, mieszamy, można dodać trochę wody z gotowania makaronu, całość posypujemy podsmażanym chorizo 

Skarbnica witamin na talerzu!






zBLOGowani.pl








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wypisz Wymaluj pisze…
Wygląda wspaniale. Uwielbiam tego typu propozycje, które nie wiadomo, czy bardziej cieszą oko, czy podniebienie.

Pozdrawiamy, życzymy cudownego weekendu i w wolnej chwili zapraszamy do naszej kuchni :)
Wypisz Wymaluj pisze…
Wygląda wspaniale. Uwielbiam tego typu propozycje, które nie wiadomo, czy bardziej cieszą oko, czy podniebienie.

Pozdrawiamy, życzymy cudownego weekendu i w wolnej chwili zapraszamy do naszej kuchni :)
Rak chodzi wspak pisze…
dla mnie to cieszenie oka jest najważniejsze! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi