Przejdź do głównej zawartości

Gniazda z pesto z jarmużu i chorizo

Jarmuż to odmiana kapusty. Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż pochodzi z terenów europejskich więc jest bardzo wskazany w naszej diecie. Jest jednak zdecydowanie bardziej popularny i często stosowany w USA. Jarmuż jest też składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich, stosowany jest także w Niemczech. W Japonii sok z jarmużu – znany jako aojiru, jest popularnym suplementem diety. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i posiadające właściwości przeciwzapalne. Ja jestem zachłyśnięta pięknem, smakiem i wszechstronnością tej rośliny, z pewnością będzie częstym, jesiennym gościem w mojej kuchni, będę testować w przeobrażaniu go w dania i dzielić się tym z Wami.  


Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min 


Pesto

2-3 liści świeżego jarmużu
1/3 szklanki słonecznika
1/3 szklanki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól
200 g makaronu Czaniecki Gniazda
200 g kiełbasy chorizo




















Przygotowanie:

1. Pesto - jarmuż bardzo dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi, same liście wkładamy do blendera, dodajemy starty parmezan, słonecznik, czosnek i oliwę, miksujemy na dość gładką pastę, jeśli pesto jest zbyt geste dolewamy jeszcze oliwę, doprawimy solą  
2. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku 
3. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni, kiedy stanie się chrupiąca przekładamy na ręcznik papierowy 
4. Ugotowany makaron odcedzamy, zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu
5. Do makaronu dodajemy pesto, mieszamy, można dodać trochę wody z gotowania makaronu, całość posypujemy podsmażanym chorizo 

Skarbnica witamin na talerzu!






zBLOGowani.pl








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wygląda wspaniale. Uwielbiam tego typu propozycje, które nie wiadomo, czy bardziej cieszą oko, czy podniebienie.

Pozdrawiamy, życzymy cudownego weekendu i w wolnej chwili zapraszamy do naszej kuchni :)
Wygląda wspaniale. Uwielbiam tego typu propozycje, które nie wiadomo, czy bardziej cieszą oko, czy podniebienie.

Pozdrawiamy, życzymy cudownego weekendu i w wolnej chwili zapraszamy do naszej kuchni :)
Anna Petryna pisze…
dla mnie to cieszenie oka jest najważniejsze! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.