Przejdź do głównej zawartości

Dyniowo-kokosowe serniczki na zimno


Serniki darzę miłością absolutną, mam duże szczęście w w domu posiadam wielkiego ich miłośnika. Przez lata doświadczeń kulinarnych w mojej kuchni zagościły dziesiątki ciast, gdzie głównym składnikiem był właśnie ser. Dla mnie idealny sernik musi posiadać aksamitną strukturę, może wtedy nawet nie zawierać żadnych dodatków i tak będzie królem stołu. Często jednak hamuję swoje sernikowe żądze na korzyść sylwetki. Wpadłam jednak na ciekawy pomysł przygotowania wersji mini w lżejszej wersji. Zamiast śmietany, mleko kokosowe, zamiast podwójnej ilości sera pure z dyni a najważniejsze, że to wersja na zimno. Polecam gorąco jesienne serniki w słoikach.



Składniki na 3 porcje duże lub 6 mniejszych
Czas przygotowania: 25 min + 1 h chłodzenie


250 g serka naturalnego kanapkowego
400 g pure z dyni*
400 ml mleka kokosowego
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka śmietany 30%
200 g ciasteczek amaretti
3 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonych goździków
szczypta startej gałki muszkatołowej
*obrane, duże kawałki dyni piżmowej pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę, następnie miksujemy na gładkie pure, można je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce













Przygotowanie:

1. Serek Arla Apetina przekładamy do miski miksera, dodajemy pure z dyni, 2 łyżki cukru pudru, przyprawy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
2. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na 10 minut
3. Do masy dodajemy mleko kokosowe, miksujemy
4. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w ok 5-7 łyżkach  gorącej, ale nie wrzącej wody (żelatyna rozpuszczona z zbyt gorącej wodzie traci właściwości żelujące)
5. Do dobrze rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok 2 łyżeczki masy serowej, dopiero tak zahartowaną żelatynę wlewamy do pozostałej masy, mieszamy
6.  Ciasteczka amaretti kruszymy i wsypujemy na dno naczynia, wlewamy masę serowo-dyniową i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę 
7. Przed podaniem ubijamy śmietanę z 1 łyżka cukru pudru, układamy na wierzch serniczków, dekorujemy okruchami amaretti






Zaskakująco dobre  połączenie kokosa i dyni! 





 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka pisze…
jak dla mnie, trochę za duże porcje.
ale ogółem robi pyszne wrażenie!
Foodmania pisze…
jaki apetyczny deser!
gin pisze…
Mmm, ależ pyszności :)
Karolina pisze…
świetny przepis ! Gratulacje :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.