Przejdź do głównej zawartości

Dyniowo-kokosowe serniczki na zimno


Serniki darzę miłością absolutną, mam duże szczęście w w domu posiadam wielkiego ich miłośnika. Przez lata doświadczeń kulinarnych w mojej kuchni zagościły dziesiątki ciast, gdzie głównym składnikiem był właśnie ser. Dla mnie idealny sernik musi posiadać aksamitną strukturę, może wtedy nawet nie zawierać żadnych dodatków i tak będzie królem stołu. Często jednak hamuję swoje sernikowe żądze na korzyść sylwetki. Wpadłam jednak na ciekawy pomysł przygotowania wersji mini w lżejszej wersji. Zamiast śmietany, mleko kokosowe, zamiast podwójnej ilości sera pure z dyni a najważniejsze, że to wersja na zimno. Polecam gorąco jesienne serniki w słoikach.



Składniki na 3 porcje duże lub 6 mniejszych
Czas przygotowania: 25 min + 1 h chłodzenie


250 g serka naturalnego kanapkowego
400 g pure z dyni*
400 ml mleka kokosowego
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka śmietany 30%
200 g ciasteczek amaretti
3 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonych goździków
szczypta startej gałki muszkatołowej
*obrane, duże kawałki dyni piżmowej pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę, następnie miksujemy na gładkie pure, można je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce













Przygotowanie:

1. Serek Arla Apetina przekładamy do miski miksera, dodajemy pure z dyni, 2 łyżki cukru pudru, przyprawy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
2. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na 10 minut
3. Do masy dodajemy mleko kokosowe, miksujemy
4. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w ok 5-7 łyżkach  gorącej, ale nie wrzącej wody (żelatyna rozpuszczona z zbyt gorącej wodzie traci właściwości żelujące)
5. Do dobrze rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok 2 łyżeczki masy serowej, dopiero tak zahartowaną żelatynę wlewamy do pozostałej masy, mieszamy
6.  Ciasteczka amaretti kruszymy i wsypujemy na dno naczynia, wlewamy masę serowo-dyniową i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę 
7. Przed podaniem ubijamy śmietanę z 1 łyżka cukru pudru, układamy na wierzch serniczków, dekorujemy okruchami amaretti






Zaskakująco dobre  połączenie kokosa i dyni! 





 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka. pisze…
jak dla mnie, trochę za duże porcje.
ale ogółem robi pyszne wrażenie!
gin pisze…
Mmm, ależ pyszności :)
Karolina pisze…
świetny przepis ! Gratulacje :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler