Przejdź do głównej zawartości

Dyniowa granola

Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia, nie wiem jak Wy ale ja znana już jestem wśród znajomy z jedzenia o tej porze, nazwijmy to "tego samego". Zawsze, gdziekolwiek jestem poszukuje w śniadaniowym bufecie czegoś energetycznego, lekkiego, chrupiącego i słodkiego - i tutaj wybór pada na granolę. Niestety poza domem rzadko kiedy mogę zjeść dobre płatki owsiane, nie wspominając już o domowej granoli. Najczęściej w szklanych pojemnikach królują przesłodzone "chrupadła" dla dzieci, które po zalaniu ich mlekiem w tempie ekspresowym zamieniają się w bezkształtną papkę. Dość często przygotowuję granolę, to nic trudnego, zazwyczaj wszystkie składniki mamy domu, ale postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem gdyż udało mi się w granoli zamknąć smak jesieni. Zapewniam o doskonałości w połączeniu zarówno z mlekiem jaki i jogurtem. Zatem - udanego dnia! 


Składniki 
Czas przygotowania: 10 min + 30 min pieczenie dyni + 20 min 

3 szklanki płatków owsianych
1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki pestek dyni
2 łyżki sezamu
3 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki pure z dyni*
1/4 oleju rzepakowego
*pokrojoną na ćwiartki dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut




Przygotowanie:

1. Płatki owsiane, pestki dyni, sezam, orzechy, sól i cukier mieszamy w dużej misce
2. Miód, pure z dyni, olej i cynamon podgrzewamy w rondelku
3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia
4. Łączymy płatki z mieszanką miodowo-dyniową, użyjmy do tego celu dłoni żeby wszystkie składniki dobrze oblepiły się miodem 
5. Wysypujemy granolę na przygotowana blaszkę i pieczemy w piekarniku ok 20 minut, raz mieszamy

Jesienna, domowa - granola doskonała!













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Domowa najlepsza :)
Foodmania pisze…
świetna domowa granola, a do tego dyniowa! a ja jestem wielką fanką dyni :)
Wypisz Wymaluj pisze…
Wygląda nieziemsko, ale przypuszczam, że jeszcze lepiej smakuje.

Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
Rak chodzi wspak pisze…
Jest świetna, mój słoik już świeci pustkami! ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.