Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowo-dyniowe z orzechami pekan

Spoglądając na ponure niebo, przemoczone do granic możliwości trawniki, resztki liści na drzewach zastanawiam się jak tu przetrwać tę kapryśną, jesienną aurę. O ile jesień w Polsce potrafi przyjemnie zaskakiwać, o tyle nie brakuje również przykrych, porannych rozczarowań, kiedy to otwierając okno doznajemy nieprzyjemnego przeszycia lodowatym powiewem. Ja mam swój plan na poprawę nastroju, kawa jest jego nieodzownym elementem, ale to jeszcze nie pomaga, sięgam więc do mojego ulubionego działu w biblioteczce, kulinarnego. Wyjąwszy kilka zaprzyjaźnionych tytułów, otula się kocem i wertuję kartki, kolorowe, smaczne obrazy natychmiast odblokowują moją kreatywność i już mam ochotę uruchomić sprzęty kuchenne, tylko trzeba by wyjść po zakupy....  to może jeszcze łyk kawy i kawałek czegoś czekoladowego, z pikantno-jesiennym akcentem.  


























Składniki na tortownicę od 23-25 cm
Czas przygotowania: 20 min + czas odstania + 1 h pieczenie

125 g orzechów pekan
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
225 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka
275 g cukru brązowego
275 ml mleka
250 g mąki pszennej
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g pure z upieczonej dyni*
kakao do oprószenia  
*kawałki dyni pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, miksujemy na pure



Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, tortownice smarujemy masłem i wykładamy panierem do pieczenia
2. Orzechy grubo siekamy i podprażamy na suchej patelni, dodajemy pieprz i potrząsamy patelnią
3. Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
4. Masło i cukier ucieramy mikserem, dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i roztopioną czekoladę z masłem
5. Mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiewamy  do masy maślano-jajecznej, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
6. Do masy dodajemy pure z dyni i posiekane orzechy z pieprzem, przekładamy ciasto do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1, do tzw suchego patyczka
7. Studzimy ciasto w foremce, następnie owijamy szczelnie w folie i odkładamy na 24 godziny (to konieczne aby cisto nabrało odpowiedniej wilgotności) 

Pikantne, lekko wilgotne, bardzo czekoladowe!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Mmm, jakie czekoladowe! :)
Wypisz Wymaluj pisze…
Wygląda przepięknie, jak jesienne marzenie! :)

Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.
Foodmania pisze…
wyśmienite ciasto! przepis do pozazdroszczenia i wykorzystania ;)
gin pisze…
Mmm, cudowne to ciasto, kolor ma piękny!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi