Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowo-dyniowe z orzechami pekan

Spoglądając na ponure niebo, przemoczone do granic możliwości trawniki, resztki liści na drzewach zastanawiam się jak tu przetrwać tę kapryśną, jesienną aurę. O ile jesień w Polsce potrafi przyjemnie zaskakiwać, o tyle nie brakuje również przykrych, porannych rozczarowań, kiedy to otwierając okno doznajemy nieprzyjemnego przeszycia lodowatym powiewem. Ja mam swój plan na poprawę nastroju, kawa jest jego nieodzownym elementem, ale to jeszcze nie pomaga, sięgam więc do mojego ulubionego działu w biblioteczce, kulinarnego. Wyjąwszy kilka zaprzyjaźnionych tytułów, otula się kocem i wertuję kartki, kolorowe, smaczne obrazy natychmiast odblokowują moją kreatywność i już mam ochotę uruchomić sprzęty kuchenne, tylko trzeba by wyjść po zakupy....  to może jeszcze łyk kawy i kawałek czegoś czekoladowego, z pikantno-jesiennym akcentem.  


























Składniki na tortownicę od 23-25 cm
Czas przygotowania: 20 min + czas odstania + 1 h pieczenie

125 g orzechów pekan
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
225 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka
275 g cukru brązowego
275 ml mleka
250 g mąki pszennej
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g pure z upieczonej dyni*
kakao do oprószenia  
*kawałki dyni pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, miksujemy na pure



Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, tortownice smarujemy masłem i wykładamy panierem do pieczenia
2. Orzechy grubo siekamy i podprażamy na suchej patelni, dodajemy pieprz i potrząsamy patelnią
3. Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
4. Masło i cukier ucieramy mikserem, dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i roztopioną czekoladę z masłem
5. Mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiewamy  do masy maślano-jajecznej, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
6. Do masy dodajemy pure z dyni i posiekane orzechy z pieprzem, przekładamy ciasto do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1, do tzw suchego patyczka
7. Studzimy ciasto w foremce, następnie owijamy szczelnie w folie i odkładamy na 24 godziny (to konieczne aby cisto nabrało odpowiedniej wilgotności) 

Pikantne, lekko wilgotne, bardzo czekoladowe!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Mmm, jakie czekoladowe! :)
Wygląda przepięknie, jak jesienne marzenie! :)

Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.
wyśmienite ciasto! przepis do pozazdroszczenia i wykorzystania ;)
gin pisze…
Mmm, cudowne to ciasto, kolor ma piękny!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.