Przejdź do głównej zawartości

Buraczane kaszotto z grzybami

Promienie zachodzącego słońca oparły się mocno o ścianę przeciwległego budynku. W oddali słychać szum miasta, skutecznie jednak zakłócany pląsającą w fontannie wodą. Siedząc pod bladoniebieską markizą, sączę zimne bąbelki i doznaje swoistego spełnienia dostrzegłszy kelnera z śnieżnobiałym talerzem w dłoni zmierzającego w mój zaciszny kat restauracji.... Risotto - Włosi opatentowali chyba wszystkie jego możliwe wariacje, moje ulubione to te intensywnie żółte za sprawą szafranu, z dużą ilością masła i parmezanu, zwieńczone płatkiem jadalnego złota. Włosi są mistrzami w tworzeniu czegoś, przez duże "Cz" z tak niewielu składników, obowiązuje tylko jedna zasada, muszą one być najwyższej klasy. Wróćmy jednak na rodzinę tereny, bogactwo zbóż, warzyw i owoców w jakie obfitujemy w okresie jesieni daje nam nieskończone możliwości twórcze w kuchni. Zamiast ryżu sięgnęłam po kaszę pęczak, jej grube ziarna nadają daniu przyjemnej tekstury, całość pięknie zabarwiona barszczem i winem ( użyłam wina Porto, ma lekko słodki smak i intensywną barwę), nie pominęłam jednak masła i parmezanu, bez których żadne risotto jaki i kaszotto nie ma racji bytu.  


Składniki na 3 osoby
Czas przygotowania: 30 min + pieczenie buraków ok 45 min

6 buraków
300 g kaszy pęczak
1 l bulionu warzywnego
1/4 szklanki czerwonego wina (użyłam Porto, można dowolnego półwytrawnego)
250 g dowolnych grzybów ( ja użyłam brązowych pieczarek)
2 szalotki
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz
1/2 szklanki startego parmezanu
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
pietruszka
2 łyżki melasy (opcjonalnie)
sok z cytryny
cukier



Przygotowanie:

1. 4 buraczki obieramy, przekrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez ok 40 minut, powinny być al dente, buraczki przed pieczeniem posypujemy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz skrapiamy oliwą i melasą
2. Pozostałe 2 buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grube wiórki, dodajemy do gorącego buliony i gotujemy ok 20 min, doprawiamy odrobiną cukru, soku z cytryny, solą i pieprzem, odcedzamy wiórki buraków, a powstały barszcz utrzymujemy w cieple
3. Szalotki siekamy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki kapelusze grzybów, podsmażamy całość ok 10 min, doprawiamy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, przekładamy do miseczki
4. Kaszę dokładnie płuczemy, wrzucamy na tłuszcze ze smażenia szalotek, mieszając, czekamy aż wszystkie ziarenka obtoczą się w oliwie, dolewamy wino, zmieszamy ogień na średni i nie odchodzimy już od garnka 
5. Mieszając czekamy aż odparuje wino, dopiero wtedy dodajemy chochelką gorącego barszczyku, czekamy aż kasza wchłonie płyn i dopiero wtedy dodajemy kolejną, aż do wykorzystania całego barszczu
6. Kiedy prawie cała, ostatnia porcja płyny zostanie wchłonięta zdejmujemy kaszotto z ognia, dodajemy masło i starty parmezan, podsmażone grzyby z szalotkami, mieszamy i natychmiast podajemy, na wierzchu układamy ćwiartki podpieczonych buraków, oprószamy pietruszką 

Oryginalny sposób na podanie kaszy! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
przepis naprawdę mnie zaciekawił, a prezentuje się wyśmienicie!
Rak chodzi wspak pisze…
cieszę się ogromnie, naprawdę warto po niego sięgnąć! Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.