Przejdź do głównej zawartości

Buraczane kaszotto z grzybami

Promienie zachodzącego słońca oparły się mocno o ścianę przeciwległego budynku. W oddali słychać szum miasta, skutecznie jednak zakłócany pląsającą w fontannie wodą. Siedząc pod bladoniebieską markizą, sączę zimne bąbelki i doznaje swoistego spełnienia dostrzegłszy kelnera z śnieżnobiałym talerzem w dłoni zmierzającego w mój zaciszny kat restauracji.... Risotto - Włosi opatentowali chyba wszystkie jego możliwe wariacje, moje ulubione to te intensywnie żółte za sprawą szafranu, z dużą ilością masła i parmezanu, zwieńczone płatkiem jadalnego złota. Włosi są mistrzami w tworzeniu czegoś, przez duże "Cz" z tak niewielu składników, obowiązuje tylko jedna zasada, muszą one być najwyższej klasy. Wróćmy jednak na rodzinę tereny, bogactwo zbóż, warzyw i owoców w jakie obfitujemy w okresie jesieni daje nam nieskończone możliwości twórcze w kuchni. Zamiast ryżu sięgnęłam po kaszę pęczak, jej grube ziarna nadają daniu przyjemnej tekstury, całość pięknie zabarwiona barszczem i winem ( użyłam wina Porto, ma lekko słodki smak i intensywną barwę), nie pominęłam jednak masła i parmezanu, bez których żadne risotto jaki i kaszotto nie ma racji bytu.  


Składniki na 3 osoby
Czas przygotowania: 30 min + pieczenie buraków ok 45 min

6 buraków
300 g kaszy pęczak
1 l bulionu warzywnego
1/4 szklanki czerwonego wina (użyłam Porto, można dowolnego półwytrawnego)
250 g dowolnych grzybów ( ja użyłam brązowych pieczarek)
2 szalotki
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz
1/2 szklanki startego parmezanu
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
pietruszka
2 łyżki melasy (opcjonalnie)
sok z cytryny
cukier



Przygotowanie:

1. 4 buraczki obieramy, przekrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez ok 40 minut, powinny być al dente, buraczki przed pieczeniem posypujemy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz skrapiamy oliwą i melasą
2. Pozostałe 2 buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grube wiórki, dodajemy do gorącego buliony i gotujemy ok 20 min, doprawiamy odrobiną cukru, soku z cytryny, solą i pieprzem, odcedzamy wiórki buraków, a powstały barszcz utrzymujemy w cieple
3. Szalotki siekamy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki kapelusze grzybów, podsmażamy całość ok 10 min, doprawiamy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, przekładamy do miseczki
4. Kaszę dokładnie płuczemy, wrzucamy na tłuszcze ze smażenia szalotek, mieszając, czekamy aż wszystkie ziarenka obtoczą się w oliwie, dolewamy wino, zmieszamy ogień na średni i nie odchodzimy już od garnka 
5. Mieszając czekamy aż odparuje wino, dopiero wtedy dodajemy chochelką gorącego barszczyku, czekamy aż kasza wchłonie płyn i dopiero wtedy dodajemy kolejną, aż do wykorzystania całego barszczu
6. Kiedy prawie cała, ostatnia porcja płyny zostanie wchłonięta zdejmujemy kaszotto z ognia, dodajemy masło i starty parmezan, podsmażone grzyby z szalotkami, mieszamy i natychmiast podajemy, na wierzchu układamy ćwiartki podpieczonych buraków, oprószamy pietruszką 

Oryginalny sposób na podanie kaszy! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

przepis naprawdę mnie zaciekawił, a prezentuje się wyśmienicie!
Anna Petryna pisze…
cieszę się ogromnie, naprawdę warto po niego sięgnąć! Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler