Przejdź do głównej zawartości

Tort majo-brownie z malinami

Jako dziecko dużo czasu spędzałam w ogródku babci, a latem moje kroki najczęściej kierowałam w stronę "malinowego chruśniaku". Pamiętam przydługawe, jasnozielone łodygi, które babcie starała się ujarzmić za pomocą szpagatu, na których zwisały najsłodsze na świecie maliny, nie te olbrzymie, reprezentacyjne, ale te drobne, jednak pełne smaku. W poszukiwaniu owoców często napotykałam na żółto-brązowe ślimaki przytwierdzone do liści, zbierałam je wtedy do wiaderka razem z malinami. Dziś proponuję Wam mocno czekoladowe ciasto połączone z tymi słodkimi owocami, ciasto z dodatkiem majonezy niech Was nie dziwi, wszak to olej i jajka, czyli podstawowe składniki każdego ciasta. Warto wykorzystać foremki różnej wielkości, efekt będzie dużo ciekawszy.
Źródło inspiracji: Moje wypieki 



Składniki
Czas przygotowania: 60 min + 12h chłodzenie


Składniki na tortownicę o wym 20 cm


1 szklanka mąki pszennej tortowej
pół szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)
pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
pół szklanki mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

















Składniki na tortownicę o wym 26 cm



1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Mus czekoladowy


450 ml śmietany 30%
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru

ok 50 g świeżych malin



Przygotowanie:


1. Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić
2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
4. W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka
5. Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy
6. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać
7. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
8. Tak samo postępujemy ze składnikami na blat o wymiarach 20 cm
9. Mus czekoladowy - w małym garnuszku podgrzać do wrzenia śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, odstawić. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego czekoladowego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin. Po tym czasie ubić mikserem do otrzymania gęstego, czekoladowego musu.
10 Montaż tortu, nałożyć krem czekoladowy pomiędzy obydwa blaty, udekorować malinami, przechowywać w lodówce

Malinowo-czekoladowa rozkosz! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

amaranthrose pisze…
Obłędny tort. Wiele bym dała za kawałek.
U mnie dziś tarta, zapraszam!
Karmel-itka. pisze…
bajecznie się prezentuje :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.