Przejdź do głównej zawartości

Serowe placuszki z jabłkami i sosem jarzębinowym

Jako dziecko zachwycałam się tymi czerwono-pomarańczowymi koralikami, tworzyłam z nich nietuzinkową biżuterię, ale nigdy nie pomyślałaby o tym że można je jeść. Z biegiem czasu zaczęłam odkrywać nowe składniki i znajdować dla nich nowe zastosowania. Świeże owoce jarzębiny nie są jadalne, nie tylko ze względu na gorzki posmak, ale również trujący kwas parasorbinowy, jednak po przemrożeniu lub zblanszowniu we wrzątku owoce tracą swoją goryczkowatość i trujące właściwości i stają się ciekawym dodatkiem do pieczonych mięs, zwłaszcza w połączeniu ze słodkimi jabłkami, gdyż owoce jarzębiny mają cierpki posmak.




Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min


2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
duża garść rodzynek
1 jabłko
150 g serka jogurtowego Almette
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
klarowane masło do smażenia



Sos jarzębinowy


200 g przemrożonej jarzębiny
4 łyżki brązowego cukru
100 ml wody










Przygotowanie:


1. Sos jarzębinowy - świeżą jarzębinę oczyszczamy i mrozimy przez co najmniej 48 godzin, następnie wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy ok 10-15 minut, miksujemy i przecieramy przez sito, przed zmiksowaniem możemy odłożyć kilka owoców w całości
2. Ciasto - oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, kremową masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz mleko, ucieramy, dodajemy ekstrakt waniliowy, łączymy z serkiem Almette, mieszamy w celu rozprowadzenia serka
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pianę do ciasta
4. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w drobna kosteczkę, mieszamy z cynamonem i rodzynkami, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
5. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanym klarowanym maśle, kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, obracamy na drugą stronę, podajemy z ciepłym sosem jarzębinowym

Jesienne pancakes!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Miss Berry pisze…
Mmm.. Pychota!
Rak chodzi wspak pisze…
Dziękuję, placuszki były fantastyczne!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.