Przejdź do głównej zawartości

Serowe placuszki z jabłkami i sosem jarzębinowym

Jako dziecko zachwycałam się tymi czerwono-pomarańczowymi koralikami, tworzyłam z nich nietuzinkową biżuterię, ale nigdy nie pomyślałaby o tym że można je jeść. Z biegiem czasu zaczęłam odkrywać nowe składniki i znajdować dla nich nowe zastosowania. Świeże owoce jarzębiny nie są jadalne, nie tylko ze względu na gorzki posmak, ale również trujący kwas parasorbinowy, jednak po przemrożeniu lub zblanszowniu we wrzątku owoce tracą swoją goryczkowatość i trujące właściwości i stają się ciekawym dodatkiem do pieczonych mięs, zwłaszcza w połączeniu ze słodkimi jabłkami, gdyż owoce jarzębiny mają cierpki posmak.




Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min


2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
duża garść rodzynek
1 jabłko
150 g serka jogurtowego Almette
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
klarowane masło do smażenia



Sos jarzębinowy


200 g przemrożonej jarzębiny
4 łyżki brązowego cukru
100 ml wody










Przygotowanie:


1. Sos jarzębinowy - świeżą jarzębinę oczyszczamy i mrozimy przez co najmniej 48 godzin, następnie wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy ok 10-15 minut, miksujemy i przecieramy przez sito, przed zmiksowaniem możemy odłożyć kilka owoców w całości
2. Ciasto - oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, kremową masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz mleko, ucieramy, dodajemy ekstrakt waniliowy, łączymy z serkiem Almette, mieszamy w celu rozprowadzenia serka
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pianę do ciasta
4. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w drobna kosteczkę, mieszamy z cynamonem i rodzynkami, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
5. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanym klarowanym maśle, kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, obracamy na drugą stronę, podajemy z ciepłym sosem jarzębinowym

Jesienne pancakes!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kinga Łucja pisze…
Świetny post! ;)

Pozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Miss Berry pisze…
Mmm.. Pychota!
Anna Petryna pisze…
Dziękuję, placuszki były fantastyczne!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler