Przejdź do głównej zawartości

Prawdziwa zupa grzybowa

Mój ostatni spacer po lesie ograniczył się do fotografowania muchomorów w zielonej gęstwinie i psa daremnie szukającego jagód w poszycie. Moim wielkim szczęściem jest coroczny wysyp kozaków i borowików na terenie mojego trawnika, wiec mogę sobie odpuścić nużące mnie zajęcie poszukiwania cennych kapeluszy w pobliskich lasach. Zupę grzybowa przygotowuje stosunkowo rzadko, nie jest to mój jesienny faworyt, ale na prośbę domowników, część grzybowego galimatiasu wylądowała w bulionie. Zupa jest naprawdę pyszna bo bardzo grzybowa!





Składniki na ok 4-5 porcji
Czas przygotowania: 40 min


garść suszonych grzybów
oliwa z oliwek
ok 600 g mieszanych świeżych grzybów
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
garść świeżego tymianku
1 l bulionu, warzywny lub z kurczaka
ok 2 łyżki mascarpone
oliwa truflowa (opcjonalnie)
koperek lub pietruszka
sól, pieprz
Cytryna
4 kromki chleba (najlepiej na zakwasie)
















Przygotowanie:


1. Suszone grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, na tyle żeby je przykryć i odstawiamy na ok 15 min aż zmiękną
2. Świeże grzyby kroimy w większe kawałki, cebulę siekamy w kostkę, czosnek miażdżymy na desce
3. W rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszkli, dorzucamy pokrojone grzyby, podsmażamy aż zaczną uwalniać wodę, dorzucamy namoczone suszone grzyby wraz z wodą i dusimy całość ok 20 min, doprawiamy solą i pieprzem
4. Następnie dolewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, dodajemy listki świeżego tymianku, sok z 1/2 cytryny, następnie miksujemy, doprawiamy do smaku i miksujemy z mascarpone
5. Kromki chleba rwiemy na kawałki i podsmażamy na oliwie
6. Zupe podajemy z siekamy koperkiem lub pietruszka, grzankami z chleba oraz klejem z serka mascarpone, skrapiamy oliwa truflowa 

Prawdziwa, rozgrzewające, pożywna, w kolorach jesieni! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Broncel pisze…
Na taką zupę mam ochotę!
Swoją drogą zazdroszczę Ci tego trawnika :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler