Przejdź do głównej zawartości

Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis

Panna cotta - ta uroczo brzmiąca nazwa to nic innego jak po prostu gotowana śmietanka. Jedni ja kochają inni równie mocno nie znoszą, daje ona jednak szerokie możliwości twórcze w kreowaniu smaku. Nawet jeśli lubimy klasyczne wydania tego deseru, to warto czasem pokusić się o zaromatyzowanie klasyku czymś zaskakującym. Do gotującej się śmietanki można dodać dowolny aromat, ten naturalny rzecz jasna, dowolne zioła (np. rozmaryn, który doskonale łączy się z owocami jagodowymi), przyprawy korzenne ( jak cynamon, kardamon, tonka), kwiaty jadalne ( lawenda, hibiskus, dzika róża, czarny bez patrz przepis ), czy skórki cytrusów. Ważne też aby pamiętać, że to dość kaloryczny deser, nie nadaje się dla będących na diecie, wszak to sama śmietana ;)



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + 5 h chłodzenie


250 ml śmietany 30%
250 ml mleka
80 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
3 łyżeczki żelatyny

Sos jeżynowo-limonkowy


500 g jeżyn
sok i skórka z 2 limonek
ok 4-5 łyżek cukru





















Przygotowanie:


1. Śmietanę, mleko, cukier, startą skórkę z limonki i wyłuskany rdzeń wanilii, razem z laską zagotowujemy
2. Żelatynę namaczamy o 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na ok 5 minut
3. Kiedy mleko ze śmietanką zacznie wrzeć na brzegach garnka, odstawiamy je z ognia, wyjmujemy rdzeń wanilii, dodajemy sok z limonki oraz namoczoną żelatynę, mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści
4. Przelewamy panna cottę do 4 miseczek, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 5 godzin
5. Sos jeżynowy - jeżyny wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok i startą skórkę z limonki i zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy aż jeżyny zaczną się rozpadać, następnie miksujemy i przecieramy przez sito, schładzamy
6. Aby wyjąć panna cottę z foremki zanurzamy ją w gorącej wodzie na kilka sekund, można również przez wylaniem masy delikatnie wysmarować foremki bezwonnym olejem 

Panna cotta tym razem w wersji kwaskowatej!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Lena pisze…
Boski deser :)
Agnieszka pisze…
Nigdy jej nie robiłam :D zawsze kończy się na ciastach....w weekend się skurzę :)
gin pisze…
Mmm, w takim zestawieniu to mogłabym jeść i jeść :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi