Przejdź do głównej zawartości

Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis

Panna cotta - ta uroczo brzmiąca nazwa to nic innego jak po prostu gotowana śmietanka. Jedni ja kochają inni równie mocno nie znoszą, daje ona jednak szerokie możliwości twórcze w kreowaniu smaku. Nawet jeśli lubimy klasyczne wydania tego deseru, to warto czasem pokusić się o zaromatyzowanie klasyku czymś zaskakującym. Do gotującej się śmietanki można dodać dowolny aromat, ten naturalny rzecz jasna, dowolne zioła (np. rozmaryn, który doskonale łączy się z owocami jagodowymi), przyprawy korzenne ( jak cynamon, kardamon, tonka), kwiaty jadalne ( lawenda, hibiskus, dzika róża, czarny bez patrz przepis ), czy skórki cytrusów. Ważne też aby pamiętać, że to dość kaloryczny deser, nie nadaje się dla będących na diecie, wszak to sama śmietana ;)



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + 5 h chłodzenie


250 ml śmietany 30%
250 ml mleka
80 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
3 łyżeczki żelatyny

Sos jeżynowo-limonkowy


500 g jeżyn
sok i skórka z 2 limonek
ok 4-5 łyżek cukru





















Przygotowanie:


1. Śmietanę, mleko, cukier, startą skórkę z limonki i wyłuskany rdzeń wanilii, razem z laską zagotowujemy
2. Żelatynę namaczamy o 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na ok 5 minut
3. Kiedy mleko ze śmietanką zacznie wrzeć na brzegach garnka, odstawiamy je z ognia, wyjmujemy rdzeń wanilii, dodajemy sok z limonki oraz namoczoną żelatynę, mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści
4. Przelewamy panna cottę do 4 miseczek, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 5 godzin
5. Sos jeżynowy - jeżyny wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok i startą skórkę z limonki i zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy aż jeżyny zaczną się rozpadać, następnie miksujemy i przecieramy przez sito, schładzamy
6. Aby wyjąć panna cottę z foremki zanurzamy ją w gorącej wodzie na kilka sekund, można również przez wylaniem masy delikatnie wysmarować foremki bezwonnym olejem 

Panna cotta tym razem w wersji kwaskowatej!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Lena pisze…
Boski deser :)
Agnieszka pisze…
Nigdy jej nie robiłam :D zawsze kończy się na ciastach....w weekend się skurzę :)
gin pisze…
Mmm, w takim zestawieniu to mogłabym jeść i jeść :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler