Przejdź do głównej zawartości

Panna cotta z truskawkami i syropem z kwiatów czarnego bzu

Geneza powstania tego deseru była taka, że nieopodal mojego domu rośnie sporej wielkości krzak czarnego bzu, z paradoksalnie śnieżnobiałymi baldachami kwiatów. Te białe parasolki intrygowały mnie do tego stopnia ze pewnego późnego popołudnia wylądowały w moim koszyku, co prawda kosztowało mnie to kilka poparzeń pokrzywami, ale w końcowym efekcie uzyskałam intensywnie pachnących syrop. Teraz trzeba znaleźć dla niego ciekawe zastosowanie, a że na blogu nie było jeszcze ślicznej panny, to właśnie na nią padł wybór. Panna cotta to klasyczny włoski deser, dość prosty ale nie od dziś wiadomo, że to co na pierwszy rzut oka wygląda na błahe zadanie w rzeczywistości takie nie jest...ważne żeby deser rozpływał się w ustach, moja wersja dodatkowo pozostawia na podniebieniu kwiecisty posmak. Gorąco polecam!






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 20 min + 5 h chłodzenie


250 ml śmietany 30%
250 ml mleka
80 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
3 łyżeczki żelatyny


Syrop z kwiatów czarnego bzu


ok 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
sok z 1 limonki
200 ml wody
2 łyżki cukru
















Dodatkowo
 


200 g truskawek
syrop z kwiatów czarnego bzu


Przygotowanie:


1. Syrop z kwiatów bzu - baldachy wkładamy do miski, obchodzimy się z nimi delikatnie, żeby nie strzepać pyłku. W rondelku zagotowujemy wodę, z sokiem z cytryny i cukrem, gotujemy aż syrop zredukuje się mniej więcej o 1/3 ilości. Syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy szczelnie folia i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
2. Śmietanę, mleko, cukier i wyłuskany rdzeń wanilii, razem z laską zagotowujemy
3. Żelatynę namaczamy o 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na ok 5 minut
4. Kiedy mleko ze śmietanką zacznie wrzeć na brzegach garnka, odstawiamy je z ognia, wyjmujemy rdzeń wanilii, dodajemy 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu oraz namoczoną żelatynę, mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści
5. Przelewamy panna cottę do 4 miseczek, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 5 godzin
6. Truskawki - odszypułkowujemy, kroimy na pół, większe na ćwiartki, pozostałą część syropu wlewamy do rondelka i redukujemy do ilości ok 4 łyżek, odstawiamy z ognia, lekko studzimy i wrzucamy pokrojone truskawki, mieszamy
7. Aby łatwiej wyjąc panna cottę z miseczek wstawiamy je, pojedynczo, na chwilę do miski z gorąca wodą, możemy pomóc sobie również podważając lekko szpatułką, dekorujemy desery truskawkami z syropem i kwiatami czarnego bzu

Delikatna, śmietankowa, letnia, aromatyzowana kwiatami panna cotta!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler