Przejdź do głównej zawartości

Panna cotta z truskawkami i syropem z kwiatów czarnego bzu

Geneza powstania tego deseru była taka, że nieopodal mojego domu rośnie sporej wielkości krzak czarnego bzu, z paradoksalnie śnieżnobiałymi baldachami kwiatów. Te białe parasolki intrygowały mnie do tego stopnia ze pewnego późnego popołudnia wylądowały w moim koszyku, co prawda kosztowało mnie to kilka poparzeń pokrzywami, ale w końcowym efekcie uzyskałam intensywnie pachnących syrop. Teraz trzeba znaleźć dla niego ciekawe zastosowanie, a że na blogu nie było jeszcze ślicznej panny, to właśnie na nią padł wybór. Panna cotta to klasyczny włoski deser, dość prosty ale nie od dziś wiadomo, że to co na pierwszy rzut oka wygląda na błahe zadanie w rzeczywistości takie nie jest...ważne żeby deser rozpływał się w ustach, moja wersja dodatkowo pozostawia na podniebieniu kwiecisty posmak. Gorąco polecam!






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 20 min + 5 h chłodzenie


250 ml śmietany 30%
250 ml mleka
80 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
3 łyżeczki żelatyny


Syrop z kwiatów czarnego bzu


ok 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
sok z 1 limonki
200 ml wody
2 łyżki cukru
















Dodatkowo
 


200 g truskawek
syrop z kwiatów czarnego bzu


Przygotowanie:


1. Syrop z kwiatów bzu - baldachy wkładamy do miski, obchodzimy się z nimi delikatnie, żeby nie strzepać pyłku. W rondelku zagotowujemy wodę, z sokiem z cytryny i cukrem, gotujemy aż syrop zredukuje się mniej więcej o 1/3 ilości. Syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy szczelnie folia i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
2. Śmietanę, mleko, cukier i wyłuskany rdzeń wanilii, razem z laską zagotowujemy
3. Żelatynę namaczamy o 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na ok 5 minut
4. Kiedy mleko ze śmietanką zacznie wrzeć na brzegach garnka, odstawiamy je z ognia, wyjmujemy rdzeń wanilii, dodajemy 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu oraz namoczoną żelatynę, mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści
5. Przelewamy panna cottę do 4 miseczek, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 5 godzin
6. Truskawki - odszypułkowujemy, kroimy na pół, większe na ćwiartki, pozostałą część syropu wlewamy do rondelka i redukujemy do ilości ok 4 łyżek, odstawiamy z ognia, lekko studzimy i wrzucamy pokrojone truskawki, mieszamy
7. Aby łatwiej wyjąc panna cottę z miseczek wstawiamy je, pojedynczo, na chwilę do miski z gorąca wodą, możemy pomóc sobie również podważając lekko szpatułką, dekorujemy desery truskawkami z syropem i kwiatami czarnego bzu

Delikatna, śmietankowa, letnia, aromatyzowana kwiatami panna cotta!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.