Składniki na 8 szt o śr 13 cm
Czas przygotowania: 60 min + 12 h chłodzenie + 45 min pieczenie
Ciasto czekoladowe
230 g mąki
szczypta soli
3 łyżki kakao
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
140 g masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie serowe
500 g serka śmietankowego
500 g mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 żółtko
200 g białej czekolady
80 ml śmietanki kremowej 30%
Winna gruszka
8 twardych gruszek
2 l czerwonego, półsłodkiego wina
1 anyż gwiazdkowy
4 ziarna kardamonu
6 goździków
laska cynamonu
Karmel
100 g cukru
100 ml wody
Przygotowanie:
1. Gruszki - najlepiej ugotować je dzień wcześniej, gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne zachowując ogonek, wkładamy je do garnka, zalewamy winem, dodajemy przyprawy, laskę cynamonu łamiemy, gruszki gotujemy prawie do miękkości, nie mogą być zbyt miękki bo zaczną się rozpadać
2. Ciasto czekoladowe - wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski, robimy dołek, dodajemy posiekane zimne masło, powinna powstać nam konsystencja grubych okruchów, dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy szybko, mogą pozostać kawałeczki masła, tylko przy szybkim zagniataniu ciasta będzie kruche po upieczeniu, z ciasta formujemy dysk, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 30 min
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremki na tarteletki, koniecznie z ruchomym dnem, smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii, wylepiamy foremki ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy grochem i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min, obciążenia ciasta jest konieczne, inaczej opadnie podczas pieczenia, po 10 minutach usuwamy papier z grochem i pieczemy jeszcze ok 5 minut
4. Nadzienie serowe - serek przekładamy do miski razem z mascarpone, mąką i cukrem, miksujemy na gładką masę
5. Czekoladę łamiemy kawałki i rozpuszczamy w śmietance, można to zrobić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
6. Do masy serowej dodajemy kolejno jajka, miksując chwilę po każdym dodaniu, na koniec dodajemy
roztopioną czekoladę i śmietankę
roztopioną czekoladę i śmietankę
7. Masę wylewamy na podpieczone spody, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy ok 25 min
8. Karmel - do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę i dodajemy cukier, gotujemy aż syrop zacznie zmieniać barwę na karmelową, zdejmujemy z ognia, wylewamy na arkusz papieru do pieczenia i zostawiamy do zastygnięcia, kiedy stwardnieje łamiemy na kawałki
9. Tarteletki wstawiamy do lodówki na całą noc, dopiero wtedy serniczki nabiorą kremowej konsystencji
10. Na gotowe tarteletki ustawiamy gruszki i posypujemy okruchami karmelu, gruszki można fantazyjnie ponacinać nożem
Kremowe nadzienie, kruchy spód, winna gruszka i okruchy karmelu - deser idealny!


Komentarze