Czas przygotowania: 2 h wyrastanie
+ 40 min pieczenie
50 ml mleka
80 g masła
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajo + 1 do posmarowania
5 g suchych drożdży instant
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka wody różanej
Nadzienie
300 g serka twarogowego
cukier brązowy
1 łyżeczka cynamonu
2 małe jabłka
Przygotowanie:
1. Ciasto - noc przed pieczeniem, masło rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku, wsypujemy drożdże, mieszamy żeby dobrze się rozpuściły. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy, robimy dołek i wlewamy: mieszaniną mleka, masła i drożdży, roztrzepane 1 jajo, kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy i wodę różaną, całość mieszamy mikserem lub ręką do połączenia się w jednolita masę, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki
2. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, chwilę wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, rozwałkowujemy na placek szerokości ok 30/40 cm
3. Tortownicę o szerokości ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
4. Na rozwałkowanym placku rozsmarowujemy twarożek. pozostawiamy z obu stron wolną przestrzeń ok 2 cm, Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, rozsypujemy ją na serek, całość oprószamy cynamonem i brązowym cukrem
5. Placek zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 6 kawałków równej szerokości, układamy je w tortownicy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny do wyrośnięcia
6. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
7. Brioche przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 40 minut
Najlepsze jeszcze na ciepło na drugie śniadanie!


Komentarze