Przejdź do głównej zawartości

Bakłażanowe tymbaliki z ziemniaczano-chrzanowym nadzieniem i sosem z pieczonej papryki

Pomimo, iż bakłażan uznawany jest za warzywo, to z botanicznego punktu widzenia został zaklasyfikowany do owoców, jako jagoda. Znany jest pod takimi nazwami jak: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna. W XIV wieku we Włoszech panował przesąd, że bakłażany są trujące, a wręcz wywołują szaleństwo. Z tego powodu nazwano je "szalonymi jabłkami" i uprawiano tylko jako roślinę ozdobną. Bakłażan ma również swoje święto, obchodzone w wielu krajach, przypada ono 10 marca. Nazwane jest ono "Świętem Bakmana". Jego obchodom towarzyszy jedzenie ogromnych ilości bakłażanów. Moja dzisiejsza propozycja odwołuje się do słynnych niegdyś PRL-owskich tymbalików, bynajmniej mnie one się kojarzą z tą epoką, polewanych octem z zanurzonymi weń kawałkami kurczaka, szynki z groszkiem i marchewką itp. Nie przepadałam z tym swoistym przysmakiem mojej rodziny, może dlatego, że galaretkę wolę raz w roku i to na pewno w wersji słodkiej i kolorowej ;) Przedstawiam Wam więc wersję mocno unowocześnioną, zaskakującą formą i połączeniem smaków. W jednym małym tymbaliku zamknęłam chyba wszystkie smaki jesieni.





Składniki na 6 szt
Czas przygotowania: 50 min + 12 h chłodzenie


2 duże bakłażany
4 duże ziemniaki
oliwa z oliwek
250 g masła
150 g serka twarogowego Almette chrzanowy
sól, pieprz



Sos z pieczonej papryki



2 duże, czerwone papryki
oliwa z oliwek
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka miodu
sól














Przygotowanie




1. Sos - Papryki nacieramy oliwą i pieczemy w 200 stopniach do czasu aż skórka stanie się brązowa, następnie upieczone papryki przykrywamy folią i odstawiamy na chwilę, po tym czasie obieramy papryki ze skórki. Miąższ upieczonych papryk, bez pestek i skórki wkładamy do blendera, dolewamy olej rzepakowy "Kujawskie ze smakiem" z pomidorem, czosnkiem i bazylią, dodajemy sok z limonki, miód i sól do smaku, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
2. Bakłażany kroimy na mandolinie w długie, cienkie paski, solimy, przykrywamy folią i zostawiamy na ok 20 min, powinny zmięknąć i puścić sok, który odlewamy
3. Bakłażany grillujemy na suchej patelni grillowej, chcemy uzyskać efekt pasków, upieczone skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem
4. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy plastry ziemniaków i confitujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, konieczne jest kontrolowanie temperatury masła, jeśli będzie za wysoka masło zacznie się palić, a ziemniaki pozostaną surowe w środku, ugotowane w maśle ziemniaki przekładamy na ręcznik papierowy
5. Filiżanki wykładamy folią spożywczą, smarujemy oliwą, na dno układamy paski bakłażanów, układamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy porcją serka chrzanowego, ok 1 łyżki, układamy kolejną warstwę ziemniaków, znów oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy całość zwisającymi plastrami bakłażanów, zawijamy ciasno folię, postępujemy tak z pozostałymi tymbalikami i wstawiamy je do lodówki na ok 12 godzin
6. W dniu podania wyjmujemy tymbaliki z filiżanek, delikatnie usuwamy folię, podajemy na zimno z sosem z pieczonej papryki


Ciekawe, smaczne, jesienne! 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Bardzo smakowite danie (przystawka) i ciekawie podany bakłażan.Niedawno zastanawiałem się,co,by tu jeszcze z bakłażana.
Rak chodzi wspak pisze…
Cieszę się Christopherze, że przepis natchnął Cię, być może ;) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi