Przejdź do głównej zawartości

Bakłażanowe tymbaliki z ziemniaczano-chrzanowym nadzieniem i sosem z pieczonej papryki

Pomimo, iż bakłażan uznawany jest za warzywo, to z botanicznego punktu widzenia został zaklasyfikowany do owoców, jako jagoda. Znany jest pod takimi nazwami jak: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna. W XIV wieku we Włoszech panował przesąd, że bakłażany są trujące, a wręcz wywołują szaleństwo. Z tego powodu nazwano je "szalonymi jabłkami" i uprawiano tylko jako roślinę ozdobną. Bakłażan ma również swoje święto, obchodzone w wielu krajach, przypada ono 10 marca. Nazwane jest ono "Świętem Bakmana". Jego obchodom towarzyszy jedzenie ogromnych ilości bakłażanów. Moja dzisiejsza propozycja odwołuje się do słynnych niegdyś PRL-owskich tymbalików, bynajmniej mnie one się kojarzą z tą epoką, polewanych octem z zanurzonymi weń kawałkami kurczaka, szynki z groszkiem i marchewką itp. Nie przepadałam z tym swoistym przysmakiem mojej rodziny, może dlatego, że galaretkę wolę raz w roku i to na pewno w wersji słodkiej i kolorowej ;) Przedstawiam Wam więc wersję mocno unowocześnioną, zaskakującą formą i połączeniem smaków. W jednym małym tymbaliku zamknęłam chyba wszystkie smaki jesieni.





Składniki na 6 szt
Czas przygotowania: 50 min + 12 h chłodzenie


2 duże bakłażany
4 duże ziemniaki
oliwa z oliwek
250 g masła
150 g serka twarogowego Almette chrzanowy
sól, pieprz



Sos z pieczonej papryki



2 duże, czerwone papryki
oliwa z oliwek
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka miodu
sól














Przygotowanie




1. Sos - Papryki nacieramy oliwą i pieczemy w 200 stopniach do czasu aż skórka stanie się brązowa, następnie upieczone papryki przykrywamy folią i odstawiamy na chwilę, po tym czasie obieramy papryki ze skórki. Miąższ upieczonych papryk, bez pestek i skórki wkładamy do blendera, dolewamy olej rzepakowy "Kujawskie ze smakiem" z pomidorem, czosnkiem i bazylią, dodajemy sok z limonki, miód i sól do smaku, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
2. Bakłażany kroimy na mandolinie w długie, cienkie paski, solimy, przykrywamy folią i zostawiamy na ok 20 min, powinny zmięknąć i puścić sok, który odlewamy
3. Bakłażany grillujemy na suchej patelni grillowej, chcemy uzyskać efekt pasków, upieczone skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem
4. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy plastry ziemniaków i confitujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, konieczne jest kontrolowanie temperatury masła, jeśli będzie za wysoka masło zacznie się palić, a ziemniaki pozostaną surowe w środku, ugotowane w maśle ziemniaki przekładamy na ręcznik papierowy
5. Filiżanki wykładamy folią spożywczą, smarujemy oliwą, na dno układamy paski bakłażanów, układamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy porcją serka chrzanowego, ok 1 łyżki, układamy kolejną warstwę ziemniaków, znów oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy całość zwisającymi plastrami bakłażanów, zawijamy ciasno folię, postępujemy tak z pozostałymi tymbalikami i wstawiamy je do lodówki na ok 12 godzin
6. W dniu podania wyjmujemy tymbaliki z filiżanek, delikatnie usuwamy folię, podajemy na zimno z sosem z pieczonej papryki


Ciekawe, smaczne, jesienne! 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Bardzo smakowite danie (przystawka) i ciekawie podany bakłażan.Niedawno zastanawiałem się,co,by tu jeszcze z bakłażana.
Anna Petryna pisze…
Cieszę się Christopherze, że przepis natchnął Cię, być może ;) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler