Przejdź do głównej zawartości

Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym

Często kiedy budzę się rano, potrzebuję kojących dusze składników: zapachu świeżo zaparzonej kawy, powiewu rześkiego powietrza, ciszy, którą mąci jedynie śpiew ptaków i świadomości, że w lodówce czeka gotowe śniadanie. Zamiast zalewać mlekiem nudne musli z pudełka, proponuję Wam wykonanie go samemu, składniki ogólnodostępne pozwolą stworzyć kompozycję godną mistrzów. Mus można przechowywać w lodówce kilka dni, a musli.... zaufajcie mi nie zdąży się zepsuć ;) Jeśli jeszcze wzbogacimy danie sezonowymi owocami to nabierze ono przyjemnej tekstury! Zatem udanego dnia......




Składniki na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 45 min + 1 h suszenie

Mus jogurtowy


300 g jogurtu koziego, można użyć zwykłego naturalnego jogurtu
200 ml śmietany 30%
laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny



Musli


1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka orzechów macadamia
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 szklanka suszonych fig
3-4 łyżek miodu
1 szklanka świeżych malin
garść pistacji
1 szklanka płatków jaglanych





Sos śliwkowy


ok 6 szt dużych śliwek
2 łyżki cukru
100 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego 3 ziarna




Przygotowanie:


1. Musli - wszystkie składniki poza malinami, pistacjami i płatkami jaglanymi wsypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, zalewamy miodem, mieszamy  żeby składniki oblepiły się miodem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i suszymy przez 1 godzinę, powinno być dość suche, możliwe do przesypania do pojemnika
2. Sos śliwkowy - śliwki kroimy w plasterki, w rondelku podgrzewamy masło i olej, wrzucamy śliwki, smażymy chwilę, dolewamy wodę i dodajemy cukier, gotujemy aż śliwki zmiękną, odstawiamy z ognia, przecedzamy przez sito
3. Mus jogurtowy - żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na ok 10 min, 1/3 jogurtu podgrzewamy w rondelku, dodajemy namoczoną żelatynę i rozpuszczamy ją w ciepłym jogurcie, nie gotujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii, całość przelewamy do miseczki którą wstawiamy do większej miski wypełnianej lodem
4. Śmietanę ubijamy, nie na sztywno, dodajemy cukier puder oraz pozostały jogurt, mieszamy żeby rozbić ewentualne grudki, na koniec dolewamy schłodzony jogurt z żelatyną, mieszamy i wstawiamy do lodówki
5. Musli mieszamy z płatkami jaglanymi, na talerz nakładamy porcję musli, dekorujemy świeżymi malinami, pistacjami i polewamy sosem śliwkowym, na wierzchu układamy mus jogurtowy, nakładamy go za pomocą gorącej łyżki


Doskonała kompozycja śniadaniowa lub ciekawy deser!
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Mniam...!!!!!Jakby jeszcze samo do łóżka przychodziło?:) Buźka :)
Rak chodzi wspak pisze…
zawsze można zatrudnić jakiegoś Pana...zwał jak zwał ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.