Przejdź do głównej zawartości

Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym

Często kiedy budzę się rano, potrzebuję kojących dusze składników: zapachu świeżo zaparzonej kawy, powiewu rześkiego powietrza, ciszy, którą mąci jedynie śpiew ptaków i świadomości, że w lodówce czeka gotowe śniadanie. Zamiast zalewać mlekiem nudne musli z pudełka, proponuję Wam wykonanie go samemu, składniki ogólnodostępne pozwolą stworzyć kompozycję godną mistrzów. Mus można przechowywać w lodówce kilka dni, a musli.... zaufajcie mi nie zdąży się zepsuć ;) Jeśli jeszcze wzbogacimy danie sezonowymi owocami to nabierze ono przyjemnej tekstury! Zatem udanego dnia......




Składniki na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 45 min + 1 h suszenie

Mus jogurtowy


300 g jogurtu koziego, można użyć zwykłego naturalnego jogurtu
200 ml śmietany 30%
laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny



Musli


1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka orzechów macadamia
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 szklanka suszonych fig
3-4 łyżek miodu
1 szklanka świeżych malin
garść pistacji
1 szklanka płatków jaglanych





Sos śliwkowy


ok 6 szt dużych śliwek
2 łyżki cukru
100 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego 3 ziarna




Przygotowanie:


1. Musli - wszystkie składniki poza malinami, pistacjami i płatkami jaglanymi wsypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, zalewamy miodem, mieszamy  żeby składniki oblepiły się miodem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i suszymy przez 1 godzinę, powinno być dość suche, możliwe do przesypania do pojemnika
2. Sos śliwkowy - śliwki kroimy w plasterki, w rondelku podgrzewamy masło i olej, wrzucamy śliwki, smażymy chwilę, dolewamy wodę i dodajemy cukier, gotujemy aż śliwki zmiękną, odstawiamy z ognia, przecedzamy przez sito
3. Mus jogurtowy - żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na ok 10 min, 1/3 jogurtu podgrzewamy w rondelku, dodajemy namoczoną żelatynę i rozpuszczamy ją w ciepłym jogurcie, nie gotujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii, całość przelewamy do miseczki którą wstawiamy do większej miski wypełnianej lodem
4. Śmietanę ubijamy, nie na sztywno, dodajemy cukier puder oraz pozostały jogurt, mieszamy żeby rozbić ewentualne grudki, na koniec dolewamy schłodzony jogurt z żelatyną, mieszamy i wstawiamy do lodówki
5. Musli mieszamy z płatkami jaglanymi, na talerz nakładamy porcję musli, dekorujemy świeżymi malinami, pistacjami i polewamy sosem śliwkowym, na wierzchu układamy mus jogurtowy, nakładamy go za pomocą gorącej łyżki


Doskonała kompozycja śniadaniowa lub ciekawy deser!
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Mniam...!!!!!Jakby jeszcze samo do łóżka przychodziło?:) Buźka :)
Anna Petryna pisze…
zawsze można zatrudnić jakiegoś Pana...zwał jak zwał ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.