Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na maślance i oleju z wiśniami

Od dziecka byłam wrażliwa na smaki i zapachy, kuchnia to było moje ulubione miejsce w domu. Spędzałam tam wiele wolnego czasu i to nie tylko dlatego, że w rogu stała klatka z chomikami, ale również dlatego, że poznawałam tam pierwsze tajniki kuchni polskiej. Do dziś pamiętam zapach niedzielnego rosołu i smak najprostszego na świecie i jednocześnie najsmaczniejszego dla mnie ucieranego ciasta, z aromatem skórki cytrynowej. Moja dzisiejsza propozycja to ukłon w stronę dziecięcych wspomnień. Witajcie po wakacjach!





Składniki na foremkę o śr 22 cm
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie


230 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
175 g cukru
1 jajo
250 ml maślanki
75 ml oleju rzepakowego
300 g wiśni



















Przygotowanie:


1. Wiśnie drylujemy, do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie, mąkę przesiewamy przez sito
2. W drugiej misce mieszam jako, maślankę i olej, kiedy się połączą wlewamy do suchych składników, krótko mieszamy jedynie do połączenia się, ciasto może być grudkowate
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą formę na babkę natłuszczamy i wylewamy ciasto, w które wciskamy wydrenowane wiśnie, wpycham je w głąb ciasta
4. Ciasto pieczemy ok 40 minut, do tzw suchego patyczka
5. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Najprostsze na świecie - najsmaczniejsze dla mnie! 













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Petryna pisze…
bardzo się cieszę że się podoba! Pozdrawiam!
gin pisze…
Mniam, wygląda wspaniale :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler