Przejdź do głównej zawartości

Zielona sałatka z krewetkami i dressingiem z zielonej herbaty

Sałatka przypadnie Wam do gustu, ma genialnie odświeżający smak, zawiera bowiem kwaskowate elementy, jaki kiwi i ziołowo-cytrynowy sos, sałata lodowa i gruszka nadają chrupkości, a gdzieniegdzie napotykamy na morski smak maleńkich krewetek, ciekawa, samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 min


1/2 lodowej sałaty
2 owoce kiwi
1 gruszka
1 awokado
100 g krewetek koktajlowych (świeże lub mrożone)


Sos z zielonej herbaty


1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki liści zielonej herbaty
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem
sól
sok z cytryny















Przygotowanie:


1. Sos - w moździerzu ucieramy na pył liście zielonej herbaty, estragon i szczyptę gruboziarnistej soli, dolewamy saszetkę oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z czosnkiem oraz ok 1 łyżki soku z cytryny, mieszamy
2. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, kiwi obieramy i również kroimy w plasterki, awokado wyjmujemy ze skórki za pomocą łyżki, kroimy wzdłuż
3. Sałatę lodową siekamy
4. Krewetki - jeśli używamy mrożonych to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej ok 1 godzinę przed przygotowaniem sałatki, następnie świeże lub rozmrożone blanszujemy na obrobienie oliwy z oliwek, zdejmujemy kiedy przestaną być przeźroczyste
5. Prezentacja - do ułożenia sałatki przydaje się pierścień do wykrawania, jednak można użyć również złożonej kilkakrotnie foli aluminiowej, na samym dnie układamy posiekaną sałatę, następnie plasterki gruszki, awokado, kiwi, kolejną warstwę sałaty oraz krewetki, całość polewamy dressingiem

Niebywale orzeźwiający smak! 









Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Bardzo dziękuję za udział w konkursie. :)
Sałatka prezentuje się smakowicie.
Pozdrowienia
Unknown pisze…
Sałatka super,życzę wygranej.
Rak chodzi wspak pisze…
Christopherze bardzo, bardzo dziękuję!
Agnieszka pisze…
Krewetki wyglądają jak małe robaczki :D .....na ryby :) ale życzę wygranej!!!!!!!!!! ps. tydzień temu zostało ich 8 :p

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.