Sałatka przypadnie Wam do gustu, ma genialnie odświeżający smak, zawiera bowiem kwaskowate elementy, jaki kiwi i ziołowo-cytrynowy sos, sałata lodowa i gruszka nadają chrupkości, a gdzieniegdzie napotykamy na morski smak maleńkich krewetek, ciekawa, samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.
Składniki na 2 porcje
1/2 lodowej sałaty
2 owoce kiwi
1 gruszka
1 awokado
100 g krewetek koktajlowych (świeże lub mrożone)
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki liści zielonej herbaty
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem
sól
sok z cytryny
1. Sos - w moździerzu ucieramy na pył liście zielonej herbaty, estragon i szczyptę gruboziarnistej soli, dolewamy saszetkę oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z czosnkiem oraz ok 1 łyżki soku z cytryny, mieszamy
2. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, kiwi obieramy i również kroimy w plasterki, awokado wyjmujemy ze skórki za pomocą łyżki, kroimy wzdłuż
3. Sałatę lodową siekamy
4. Krewetki - jeśli używamy mrożonych to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej ok 1 godzinę przed przygotowaniem sałatki, następnie świeże lub rozmrożone blanszujemy na obrobienie oliwy z oliwek, zdejmujemy kiedy przestaną być przeźroczyste
5. Prezentacja - do ułożenia sałatki przydaje się pierścień do wykrawania, jednak można użyć również złożonej kilkakrotnie foli aluminiowej, na samym dnie układamy posiekaną sałatę, następnie plasterki gruszki, awokado, kiwi, kolejną warstwę sałaty oraz krewetki, całość polewamy dressingiem

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 min
1/2 lodowej sałaty
2 owoce kiwi
1 gruszka
1 awokado
100 g krewetek koktajlowych (świeże lub mrożone)
Sos z zielonej herbaty
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki liści zielonej herbaty
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Sos - w moździerzu ucieramy na pył liście zielonej herbaty, estragon i szczyptę gruboziarnistej soli, dolewamy saszetkę oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z czosnkiem oraz ok 1 łyżki soku z cytryny, mieszamy
2. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, kiwi obieramy i również kroimy w plasterki, awokado wyjmujemy ze skórki za pomocą łyżki, kroimy wzdłuż
3. Sałatę lodową siekamy
4. Krewetki - jeśli używamy mrożonych to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej ok 1 godzinę przed przygotowaniem sałatki, następnie świeże lub rozmrożone blanszujemy na obrobienie oliwy z oliwek, zdejmujemy kiedy przestaną być przeźroczyste
5. Prezentacja - do ułożenia sałatki przydaje się pierścień do wykrawania, jednak można użyć również złożonej kilkakrotnie foli aluminiowej, na samym dnie układamy posiekaną sałatę, następnie plasterki gruszki, awokado, kiwi, kolejną warstwę sałaty oraz krewetki, całość polewamy dressingiem
Niebywale orzeźwiający smak!
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:




Komentarze
Sałatka prezentuje się smakowicie.
Pozdrowienia