Przejdź do głównej zawartości

Zielona sałatka z krewetkami i dressingiem z zielonej herbaty

Sałatka przypadnie Wam do gustu, ma genialnie odświeżający smak, zawiera bowiem kwaskowate elementy, jaki kiwi i ziołowo-cytrynowy sos, sałata lodowa i gruszka nadają chrupkości, a gdzieniegdzie napotykamy na morski smak maleńkich krewetek, ciekawa, samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 min


1/2 lodowej sałaty
2 owoce kiwi
1 gruszka
1 awokado
100 g krewetek koktajlowych (świeże lub mrożone)


Sos z zielonej herbaty


1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki liści zielonej herbaty
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem
sól
sok z cytryny















Przygotowanie:


1. Sos - w moździerzu ucieramy na pył liście zielonej herbaty, estragon i szczyptę gruboziarnistej soli, dolewamy saszetkę oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z czosnkiem oraz ok 1 łyżki soku z cytryny, mieszamy
2. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, kiwi obieramy i również kroimy w plasterki, awokado wyjmujemy ze skórki za pomocą łyżki, kroimy wzdłuż
3. Sałatę lodową siekamy
4. Krewetki - jeśli używamy mrożonych to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej ok 1 godzinę przed przygotowaniem sałatki, następnie świeże lub rozmrożone blanszujemy na obrobienie oliwy z oliwek, zdejmujemy kiedy przestaną być przeźroczyste
5. Prezentacja - do ułożenia sałatki przydaje się pierścień do wykrawania, jednak można użyć również złożonej kilkakrotnie foli aluminiowej, na samym dnie układamy posiekaną sałatę, następnie plasterki gruszki, awokado, kiwi, kolejną warstwę sałaty oraz krewetki, całość polewamy dressingiem

Niebywale orzeźwiający smak! 









Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Bardzo dziękuję za udział w konkursie. :)
Sałatka prezentuje się smakowicie.
Pozdrowienia
Sałatka super,życzę wygranej.
Anna Petryna pisze…
Christopherze bardzo, bardzo dziękuję!
Agnieszka pisze…
Krewetki wyglądają jak małe robaczki :D .....na ryby :) ale życzę wygranej!!!!!!!!!! ps. tydzień temu zostało ich 8 :p

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler